Heroji bez plate

Miloš Vasiljević
Heroji bez plate

Ako za neke ljude s razlogom možemo reći da su heroji, to su definitivno, vatrogasci, a oni na krajnjem jugu zemlje, odnosno u Hercegovini, u toku sezone šumskih požara, koji su već aktivirani, nađu se na udaru i na prvim su linijama odbrane 24 časa dnevno.

I to u ovom slučaju nije kliše, ni fraza. Pravovremeni i profesionalni ispunjavaju sve svoje zadatke pa često i u otežanim uslovima za rad, često ugrožavajući i sopstveni život, rizikuju da spase što se spasiti može.

Prednjače vatrogasci iz Bileće, prelijepog hercegovačkog mjesta, koji često popunjavaju novinske kolone iz rubrika “vjerovali ili ne”. I ne samo kada su vatrogasci u pitanju. I kada su se smirile gužve u lokalnom parlamentu, vatrena stihija zadala je dodatne probleme tamošnjim vatrogascima, a još više neredovna primanja.

Za vatrogasce u ovom mjestu ne možemo reći da mogu pristojno da žive od svoje plate, zapravo, oni preživljavaju, jer su posljednju primili 12. jula i to za januar.

I dok se u naprednim zemljama u toku sezone ljetnih požara nagrađuju oni koji često budni bdiju na nepristupačnim terenima sa nepoznatim epilogom, kod nas je potpuno drugačija slika.

Krš, kamen, nepristupačan teren, loša oprema preduslovi su sa kojim se ova hrabra četa suočava i tako godinama. Tanak novčanik muči vatrogasce, a još više iščekivanje i potpuna nepoznanica kada bi plata mogla biti uplaćena. To im nikako ne poništava želju da pomognu svojim sugrađanima, ma kakva i kada intervencija bila.

Svjedoci smo i da su prethodnih dana imali pune ruke posla, gdje su lokalizovali sve požare. Ali i dalje raduje da ljude iz VJ Bileća entuzijazam nikada nije napustio i bez obzira na nevolje, neće odustati.

Velikodušnost i hrabrost ovih ljudi mjeri se kroz njihova djela, a njih pokazuju godinama, bez obzira na obim posla i loše ili nikakve plate, poraz kao opcija ne postoji.

Njihova pomoć je neophodna, a posebno u ljetnim danima kada, nažalost, imamo veliki broj saobraćajnih nesreća, ali i požara. I nisu to jedini poslovi koji su u njihovoj nadležnosti, a koje rade besprijekorno.

Ali potrebno je i njima pomoći.

I zaista je sramota da njima kasne plate i do pola godine. Ako je potrebno napraviti presedan, kada je pomoć u pitanju, nadležne institucije, državne i lokalne, na dobroj su adresi.

Ovo pitanje potrebno je rješavati i to urgentno. Ako neko misli suprotno, neka stavi naprtnjaču na leđa i samo jedan dan provede s njima na terenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana