Haška presuda

Goran Maunaga

Da je postojalo kakvo jako svjetsko klađenje na vrstu presude Haškog tribunala Vojislavu Šešelju, onaj ko bi se kladio na to da će lider srpskih radikala biti oslobođen sada bi bio milijarder.

Ali i da je takva kladionica postojala, jednostavno ne bi se našao taj ko bi pare stavio na oslobađajuću presudu Šešelju, pa ni sam Šešelj koji je nekoliko dana prije presude izjavio da ima informacije da će ona biti drakonska.

Šešelj je vjerovatno dodatno iznenađen oslobađanjem po svim tačkama optužnice, odnosno činjenicom da ni on sam sebi ne bi mogao napisati bolju presudu i obrazloženje. Shodno tome, poslije presude je i izjavio da su "mogli bar malo da ga osude".

Sve je to, dakle, na fonu dosadašnjih drakonskih presuda za optužene Srbe i činjenica koje kažu da je Haški tribunal politička institucija.

Ali sada, prvi put u slučaju osumnjičenih Srba, možemo reći da je Haški tribunal politički sud i kad oslobađa. Poznajući njegov dosadašnji rad, proizlazi da je Šešelj držan u Hagu dvanaest godina, jer je tamo vjerovatno bio korisniji za kreatore politike na Balkanu, a da su oni sada procijenili da im je Šešelj korisniji u Srbiji. O čemu se radi, vidjećemo u narednom periodu, u to nema sumnje.

Da je, dakle, politika rekla da ga treba osuditi, to bi se i desilo, a mnogo manje iznenađenje od oslobađajuće presude bila bi kazna od 20 ili 30 godina zatvora, pogotovo zato što smo na tako nešto već navikli.

Šešelj ima nekoliko istih tačaka optužnice kao i prvi predsjednik RS Radovan Karadžić po kojima bi obojica trebalo da budu ili oslobođena ili presuđena, ali obrazloženja sudskih vijeća za te identične tačke su dijametralna. A mnogo govori i to što je Tužilaštvo saopštilo da će razmotriti ima li uopšte osnova za podnošenje žalbe na presudu.

Kad je prije trinaest godina Šešelj dobrovoljno iz Srbije krenuo u Haški tribunal, pred okupljenom masom rekao je da ide da pobijedi Haški tribunal. To se, evo, na kraju i desilo i to je činjenica.

A činjenica je i da je cijeli predmet "Šešelj", od podizanja optužnice pa do presude, pokazao da je Tužilaštvo Haškog tribunala pokrenulo politički, a ne pravni proces, te da je izricanje presude dokaz besmislenosti takozvane međunarodne pravde koju je trebalo da promoviše Tribunal.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana