Haška presuda

Čedomir Antić

Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbama za genocid između Hrvatske i Srbije predstavlja okončanje procesa otpočetog stvaranjem Haškog tribunala, čiji je cilj da se da pravno utemeljenje politici velikih sila kakva je vođena na prostoru bivše Jugoslavije.

Ova presuda, kao i mnoge koje su donete pred ad hok tribunalom u Hagu, neće doprineti pomirenju u regionu kroz otvoreno suočavanje sa činjenicama i odgovornošću. Naprotiv, sukobi i podele ostaće zakopani, postavljeni u okvir u kome preovladava pretežna krivica jednog suverenog naroda.

Iako su sudije Međunarodnog suda pravde ustanovile da je progon Srba iz Hrvatske bio željeni ishod akcije "Oluja", što potvrđuju i transkripti razgovora na Brionima, i dalje ostaje pitanje - ko je, imenom i prezimenom, odgovoran za progon stotina hiljada Srba iz Krajine i činjenicu da je njihov broj u Hrvatskoj sveden na zanemarljivu manjinu? Podsećam javnost da za taj akt niko do sada nije osuđen pred ijednim sudom!

Pred vlastima i institucijama Srbije je izazov da se konačno zauzme aktivan stav prema istraživanju i iznošenju činjenica u vezi sa razbijanjem SFRJ i da se radi na razvijanju strategije sprečavanja daljeg nametanja i razvijanja neistinite interpretacije prema kojoj su Srbi glavni ili jedini krivci i zagovornici rata. Srbija je jedina zemlja bivše Jugoslavije u kojoj je postojala organizovana opozicija ratu, dva srpska predsednika javno su uputila izvinjenja žrtvama, a srpski parlament jedini je u regionu koji je usvojio osuđujuću rezoluciju o zločinima u ratu. Nijedna institucija naroda koji su učestvovali u sukobu to do sada nije učinila, niti je ikakvo izvinjenje upućeno Srbima.

Ukoliko javnost, institucije i najviši srpski zvaničnici propuste nužnost razvijanja planskog i činjenično utemeljenog pristupa u cilju sprečavanja potpunog preovladavanja jednostrane interpretacije ratnih dešavanja, odgovornost će biti na njoj, a posledice iskrivljene slike osećaće buduće generacije svih naroda u regionu, a pre svega srpskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana