Harisova sapunica

Vedrana Kulaga
Harisova sapunica

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ponovo je u glavnoj ulozi. Radnja sapunice odvija se ovog puta u američkom Kongresu gdje Silajdžić samovoljno razgovara sa tamošnjim diplomatama. Dakle, nastavlja se serijal pod nazivom "Harisovo kršenje Ustava BiH i Dejtona". Epizoda??? Ne zna se koja po redu.

Silajdžić je samoinicijativno otišao u Njujork, što znači da je njegovo putovanje protivustavno i da ne proizvodi pravno dejstvo za BiH.

Prosto je nevjerovatno koliko je granica Silajdžić u stanju da pređe da bi ostvario svoje ciljeve koji se zovu "ukidanje Republike Srpske". Da odveže jezik, i te kako zna. Na velikoj njujorškoj sceni pokazao je koliko poštuje kolege iz Predsjedništva BiH, a da ne pričamo o tome koliko poštovanja ima prema RS i njenim zvaničnicima.

Samovoljni odlazak nije bilo dovoljan. Uslijedilo je lobiranje promjena Ustava BiH i ukidanja entitetskog glasanja koje, prema Silajdžićevom tumačenju zakona, predstavlja "diskriminatornu odredbu". Znači, Silajdžić traži pomoć da se na "kulturniji" način pokrene pitanje ukidanja RS i stvaranja unitarne BiH. Njegove izjave, postupci i gestovi potvrda su mržnje koja je iz Sarajeva usmjerena prema Srpskoj.

Silajdžićeve kritike na račun Republike Srpske odavno su poznate. Dakle, nije ponudio, ni rekao ništa novo, samo je narušio ugled cijele BiH, a kad se to kaže, misli se na RS i FBiH, kao dvije ravnopravne teritorijalne kategorije unutar BiH. Silajdžić je samo javno pokazao da mu je cilj čišćenje RS i Srba iz BiH posredstvom lobiranja za ukidanje entitetskog glasanja koje, kao takvo, dovodi do ukidanja i nepoštovanja jednog naroda. U Harisovoj seriji radi se o namjerama uništenja Srba.

Na Silajdžićevu žalost, postoje i drugi glumci na pozornici koja se zove BiH. Jasno je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ne predstavlja BiH u punom kapacitetu. Moglo bi se reći da je kao turista otišao preko okeana, a kao što neko reče, "najbolje za BiH i RS bi bilo kada bi tamo zauvijek i ostao".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana