Haris i Ustav

Svjetlana Tadić
Haris i Ustav

Da predsjednik jedne zemlje ne poštuje Ustav i zakone te iste države nema apsolutno nigdje.

Samo u BiH Haris Silajdžić, koji nema titulu predsjednika BiH, ali jeste predsjedavajući Predsjedništva, može da ignoriše najviše pravne norme ove zemlje, njen Ustav i zakone.

Pokazao je Haris Silajdžić mnogo puta da njega za pravila i propise nije briga, a sada i politizacijom pitanja dvojnog državljanstva između BiH i Hrvatske i BiH i Crne Gore.

Odavno je poznato da Hrvati u BiH nemaju samo pasoše već i lične karte susjedne nam države, ali Silajdžić je eto dobio potrebu da malo zakomplikuje i očigledne stvari. Tako je omeo zvanično usvajanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, a samim tim narušio i dobrosusjedske odnose BiH sa komšilukom.

U vrijeme kada se svaki pogrešan korak BiH urezuje duboko u stavove EU i kada se svaki dan mijenjaju priče o tome hoćemo li ili nećemo u Evropu, to nam zasigurno nije trebalo.

Onda se čak odvaži da optužuje Republiku Srpsku i da kaže kako RS koči svaki napredak BiH, a upravo on pravi problem sa onim što već godinama u praksi funkcioniše.

Da Silajdžić u svemu ne zna gdje bi i šta bi, pokazuje i njegova tvrdnja da se Zakon o državljanstvima može mijenjati, a nikako da shvati da to nije moguće, jer je zakon u skladu sa Ustavom BiH.

U političkim krugovima kažu da se već odavno zna da je Silajdžić zacrtao da destabilizuje i potkopava BiH i da kod najviših američkih zvaničnika lobira za promjenu Ustava BiH, ukidanje RS. Sve to vodi stvaranju islamske države u srcu Evrope, a Silajdžić u tome dobija svesrdnu pomoć i onih koji su tokom ratnih godina svim silama pokušavali da stvore takvu državu.

Slijede izborne kampanje u kojima će se zasigurno vidjeti još više istupa Harisa Silajdžića i gdje će on, po ko zna koji put, pokazati da ne poštuje ni ovu zemlju, ni Ustav a ponajmanje njene stanovnike.

Zato je potrebno da se zamisle svi oni koji misle da on treba da postoji u političkom životu BiH i da se zapitaju šta im čovjek koji ne zna da poštuje Ustav može da ponudi.

Iskreno se nadamo da će rezultati izbora, 4. oktobra ujutro, pokazati da stanovnici BiH znaju da izaberu ko će ih voditi, poštovati i raditi u njihovom interesu. To sigurno nije Haris Silajdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana