Hapšenje terorista

Goran Maunaga

Zaista je krajnje vrijeme bilo da Sud i Tužilaštvo BiH narede hapšenje terorista, džihadlija, boraca u Siriji i Iraku i onih koji su ih tamo poslali, nakon što su pripadnici SIPA o tome podnijeli kvalitetne izvještaje prošle i ove godine.

Nesumnjivo je da će, konačno, većina njih da završi u zatvoru zbog ratovanja, vrbovanja i organizovanja odlazaka na strana ratišta jer je Parlament nedavno usvojio zakon o tome.

Jeste malo žalosno što BiH i u tom poslu kaska čak i za samoproglašenim Kosovom gdje je početkom prošlog mjeseca uhašeno čak 40 sličnih "božjih ratnika", ali se to može pravdati činjenicom, doduše nezvanično, da je tim redoslijedom išlo naređenje "odozgo".

A da je takvog naređenja bilo, nesumnjivo se vidi iz činjenice da je ono doneseno tek kad je brutalna teroristička vojna sila pod nazivom Islamska država Iraka i Levanta (Sirije) krenula u "pohode" koji su u zapećak bacili čak i najekstremnije "Al-Kaidine" ratnike, odnosno pripadnike pokreta "Al-Nusra".

Sve to je, naravno, uticalo i na BiH, a činjenica da su ovdje uhapšeni isključivo ratnici ISIL-a, a ne i pripadnici "Al-Kaide", odnosno "Al-Nusre", nešto govori samo onima najupućenijim.

Naravno da je dobro što su pohapšeni islamski radikali, pa ma kom pokretu oni pripadali, ali mnogo govori i to što se po BiH još uvijek slobodno šetaju pripadnici odreda "El mudžahedin" i važne karike u organizaciji "Al-Kaide", a da nikada nisu ni saslušani, ni uhapšeni, ni osuđeni.

To može da bude dobro samo zato što će se žestoki sukob Bilala Bosnića (ISIL) i Nusreta Imamovića ("Al-Nusra") sa sirijskog i iračkog ratišta dodatno prenijeti i među njihove pristalice u BiH, a to će vehabijski pokret potpuno razjediniti.

To, nažalost, može dovesti do novih prijetnji terorističkim aktima u BiH, ali bi trebalo i da olakša posao pravosudnim i istražnim institucijama i policijskim agencijama kad je u pitanju obračun sa svim radikalnim islamistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana