Hapšenje HVO-vaca

Goran Maunaga

Reagovanje zvaničnika vlasti Hrvatske na hapšenje bivših pripadnika HVO-a, osumnjičenih za zločine počinjene nad Srbima u okolini Orašja, više je nego skandalozno.

Taj pokušaj direktnog političkog uticaja na rad pravosuđa druge zemlje još nevjerovatnijim čini činjenica da nosioce najviših državnih funkcija Hrvatske uopšte ne zanima jesu li osumnjičeni počinili zločine. To je ponašanje po neodrživom sistemu po kome su zločine činili isključivo i samo pripadnici drugih naroda.

Da nije tako, ne bi na taj način reagovali na hapšenje pripadnika HVO-a potcjenjujući pravosudni sistem BiH i tražeći njihovo oslobađanje prije bilo kakve tužilačko-sudske odluke.

Istovremeno su uvijek gromoglasno aplaudirali na svako hapšenje pripadnika srpskog naroda u BiH.

Ipak, to se i moglo očekivati iz Hrvatske, jer predstavnici njene vlasti već dugo ne sarađuju sa BiH o pitanju predmeta ratnih zločina. Naime, Protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina između BiH i Hrvatske uopšte ne funkcioniše, jer Ministarstvo pravosuđa Hrvatske ignoriše sve istrage Tužilaštva BiH u kojima su bivši pripadnici HVO-a i Hrvatske vojske osumnjičeni za agresiju i udruženi zločinački poduhvat.

Povodom toga najviše iznenađuje činjenica da vlasti Hrvatske uopšte nisu reagovale na upozorenje Serža Bramerca, koje im je uputio prije nekoliko mjeseci zbog nesaradnje sa BiH o pitanju predmeta ratnih zločina iako je on o tome čak podnio izvještaj Savjetu bezbjednosti UN.

Ima desetak takvih predmeta koji se odnose na državljane BiH sa mjestom prebivališta u Hrvatskoj, a Ministarstvo pravosuđa Hrvatske odbija sve zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć koje šalje Tužilaštvo BiH.

Reagovanje hrvatskog državnog vrha povodom hapšenja HVO-vaca je ishitreno i pokazalo je da hrvatski zvaničnici na svaki način pokušavaju da u taj predmet uključe politiku.

Neće iznenaditi ako u tome i uspiju, jer ne bi bilo prvi put da pravosuđe BiH poklekne pred političkim pritiscima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana