Haos u najavi

Vedrana Kulaga Simić

Balkan je odavno i nadaleko poznat kao bure baruta, kojem ne treba mnogo da plane. Uz svesrdnu pomoć kako domaćih, tako i stranih "elemenata".

Da pojedinci i grupe ponovo imaju u planu da raspire neke stare vatre na brdovitom Balkanu sve je jasnije, a izjave koje upozoravaju na moguću destabilizaciju iz dana u dan sve su jače i treba ih shvatiti ozbiljno.

Posljednje upozorenje na moguću destabilizaciju uputio je juče iz Moskve srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je kazao da postoji sve veća tenzija te da neko ulaže mnogo napora u destabilizaciju odnosa na zapadnom Balkanu.

Da situacija ide ka pogrešnom smjeru vidljivo je proteklih dana u Podgorici, što je zabrinjavajuće, kao i najave da neće ostati u crnogorskim granicama, već da je moguće da takve i slične slike zadese i Banjaluku, Sarajevo i Beograd.

To je nešto što ovom, iako krhkom, regionu ne bi donijelo ništa što mu je potrebno.

Skoro svim stanovnicima u svim balkanskim zemljama odavno je dosta nemira, sukoba, prevrata, razbijenih izloga i ulica. Dosta im je i onih koji pod patronatom stranaca i kojekakvih ličnih frustracija ruše stabilnost i mir, koje većina želi da održi. Svako ima pravo da kaže šta misli, ali i na demokratski način da pokuša da svoje ideje sprovede u djelo, a da zbog njih mnogi ne trpe, ispaštaju i strepe za svoju budućnost, ali i svojih potomaka.

Za stabilnost regiona potrebno je, između ostalog, jedinstvo najviših predstavnika vlasti u balkanskim zemljama i da u svakom momentu budu spremni da ulože čak i posljednji atom snage i znanja da ne dozvole eskalaciju lošeg stanja. Bez obzira na to odakle pojedinci i/ili grupe vuku konce - da li iznutra ili spolja. Kada je riječ o RS, važno je i da pozicija i opozicija i oni koji su na vlasti u Srpskoj i na nivou BiH imaju isti zajednički cilj, a to je stabilnost.

Važno je da bude zaustavljen svaki pokušaj da dodatno budu narušeni odnosi i stepen stabilnosti, koji je postignut i u zemlji i u regionu. Jer svi moraju da budu svjesni da sekunda može da sruši sve što je godinama građeno.

Neke slike i uspomene još su svježe, a Balkan, ovakav kakav jeste, može uvijek da ih "osvježi". Nadajmo se da ćemo ipak imati onu drugu, njegovu, vedriju stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana