Haos u IDDEEA

Goran Maunaga

Situacija u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) toliko je konfuzna da niko pouzdano ne zna do kada će stanovnici BiH još moći da dobijaju pasoše makar i sa zakašnjenjem, kao što je to slučaj sada ili će zaista doći do potpunog prekida isporuke tih dokumenata.

Najava mogućeg scenarija iz prošle i s početka ove godine, kad umalo nismo ostali bez mogućnosti da dođemo do pasoša, vidi se i iz pisma koje je francuska kompanija "Džemalto" poslala direktoru IDDEEA Arifu Naniću i Savjetu ministara.

Evidentne velike političke, kadrovske i manipulacijske turbulencije u IDDEEA nikako ne mogu biti opravdanje za kršenje ugovora potpisanog u martu kad se ta agencija obavezala da će, ako "Džemalto" odustane od žalbe na tadašnji tender, do 20. aprila raspisati tender za nabavku pasoša.

"Džemalto" je odustao i tako omogućio da stanovnici BiH i dalje imaju pasoše koje će do marta 2017. štampati firma "Milbauer", ali svoj dio ugovora IDDEEA nije ispunila.

Samo to jasno govori da se tu radi o nečistim namjerama, a uskoro ćemo se uvjeriti i da li su tačne tvrdnje iz pisma "Džemalta" u kome stoji da je to urađeno s namjerom da se "Milbaueru" omoguće prolazak na tenderu i posao dobavljača pasoša u naredne četiri godine.

Iz IDDEEA odgovornost za sadašnje kašnjenje nabavke pasoša vide u "Milbaueru", ali to ne treba da uzmemo zdravo za gotovo, jer bi te greške samo trebalo da ubrzaju raspisivanje javnog oglasa, ali kojeg, eto, ipak nema pa nema.

Interesantna je ta igra u IDDEEA u vezi sa "Milbauerom". Svi problemi su i počeli tvrdnjama da je bivši direktor IDDEEA Siniša Macan privilegovao tu firmu, a kad je uhapšen i smijenjen, a vlast na nivou BiH promijenjena, "Milbauer" je ipak do danas i dalje biran kao najstručniji i najpovoljniji.

Na kraju, sve to, kao i to što Nanić ima zadatak koji mu je dala SDA da spriječi izgradnju zgrade uprave te agencije u Banjaluci na lokaciji koja je vlasništvo Vlade Republike Srpske, logički proizlazi iz činjenice da je Nanić nezakonito imenovan za v. d. direktora IDDEEA i da je Savjet ministara to potvrdio postavljajući ga za direktora te agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana