Halapljive institucije

Vedrana Kulaga Simić

Štedjeti se mora i niko u tome ne smije biti izuzetak, a sve što do javnosti stiže iz tog “čardaka ni na nebu, ni na zemlji” sve više liči na neki paralelni univerzum

Iako je godina poprilično dug period, tri riječi su postale zaštitni znak proteklih nekoliko godina, a one glase “svjetska ekonomska kriza”. U ovom teškom periodu štednja se pokazala kao jedan od najboljih aduta u borbi za bolje sutra u većini zemalja svijeta, osim u BiH.

Kriza nije zaobišla ni BiH, a da je situacija teška stavljaju nam do znanja desetine hiljada radnika na biroima za zapošljavanje, ministri i poslanici koji govore i štednji i stezanju kaiša... Iako je većina ljudi svjesna teškoća i vremena u kojem živimo, ipak iz dana u dan postaje jasno da su obični radnici i nezaposleni mnogo svjesniji krize nego oni koji bi trebalo da se pobrinu da je ublaže.

Projekcija budžeta institucija BiH do 2015. godine to najbolje dokazuje.

Tako će se potrebe institucija BiH uvećati do tog nivoa da će im za tri godine biti potrebno čak 30 miliona maraka više za funkcionisanje, a usvojena dokumenta ukazuju da će više novca biti potrebno za bruto plate i naknade zaposlenih.

Plate i naknade su bile, i još su teme o kojima se često polemiše jer je odavno svima jasno da su one enormne u odnosu na mjesečna primanja zaposlenih u realnom sektoru i privredu.

Nacrt dokumenta okvirnog budžeta samo je još jednom pokazao da neki jednostavno ne znaju za granice i da ne mare za sve ono što se dešava na globalnoj sceni, a to su priznali i nadležni riječima da nisu uspjeli da udovolje svim zahtjevima. Srećom!

Jer da je usvojeno sve što je traženo, bili bismo na još većem dnu i ko zna da li bismo se ikada izvukli iz tog mulja, jer sve ove godine su pokazale da se mora štedjeti na svim nivoima i da se svi moraju ponašati domaćinski.

Zaposleni na državnim jaslama mnogo puta do sada su potencirali da je njima teže nego ostalima, ali da li su se i koliko puta do sada zapitali kako kraj s krajem spajaju “obični” smrtnici, a kako se oni “nose” sa ekonomskom ovdašnjom i globalnom krizom, vidi se iz njihovih nerealnih zahtjeva.

Štedjeti se mora i niko u tome ne smije biti izuzetak, a sve što do javnosti stiže iz tog “čardaka ni na nebu, ni na zemlji” sve više liči na neki paralelni univerzum.

Fatamorganu, koju su o sebi stvorili oni koji ne brinu ničije sem svojih briga, a prva im je kako izvući što više para iz države, neko mora razbiti.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana