Hajmo mi braćo praviti tri kuće

Tonko Ivanković
Hajmo mi braćo praviti tri kuće

Još uvijek postoje neke političke strukture koje nisu svjesne da više nema Jugoslavije. Pa ljudi, nema je. Ne znam kome još uopšte i trebala sve da postoji. Kome još uvijek trebaju ratovi i krvoprolića na ovim prostorima, prostorima Balkana.

Komunizam i velesile napravile su Jugoslaviju zemlju "bratstva i jedinstva", i znali   je čuvati. Naravno, čuvali su je čeličnom stegom i ljudskom netolerancijom. Grubim neljudskim totalitarizmom. Takvi isti umovi totalitaristi sada zagovaraju BiH kao unitarnu jednonacionalnu cjelinu. 

Državu koju će čuvati čeličnom stegom i ljudskom netolerancijom. Kome ona treba kao cjelovita ovakva na silu napravljena ljudskom gluposti bolesnog uma. BiH u sadašnjim granicama je prostor na kojemu obitavaju tri konstitutivna naroda i mnogo drugih manjima. 

Njena tri konstitutivna većinska naroda nisu uopšte ista po civilizacijskoj pripadnosti. Uopšte nemaju istu prošlost, a niti gledaju jednako na prošlost niti na budućnost svoju i svoje države. 

Srbi ne žele da koriste ime Bosna i Hercegovina, Hrvati navijaju za Hrvatsku, a Bosnu i Hercegovinu ovakvu kakva je sada nikada neće prihvatiti kao svoju domovinu. Bošnjaci bi je htjeli kao cjelovitu državu u kojoj bi ova prethodno pomenuta dva naroda bili njihovi robovi ili vazali.

U modernoj Evropi to neće tako ići. Pa onda, koga još uvijek lažemo da živimo u međusobnoj toleranciji i demokratski napravljenoj državi. Lažemo i sebe i druge. Svi trunemo pod tuđom hipotekom, svi smo gubitnici neko manje neko više, ali gubitnici sigurno.

Bosna i Hercegovina mora biti troentitetska konfederalna država ili je neće biti, ne zato što to ja želim, nego zato što drugačije ne može ni biti. Ali je bolje da je nema nego ovakva kakva je sada.

Onakva kakvu Muslimani žele i kakvu pokušavaju napraviti neće napraviti nikada, jer bi tada morali porobiti druga dva naroda, a to neće ići. Pa zašto onda potpuno jasno i otvoreno ne kažemo sebi i drugima. Takva ne može biti ni opstati. Treba tražiti drugu platformu za njenu izgradnju ili razgradnju.

Trebamo se držati one narodne: "Složna braća kuću grade, a nesložna dvije". Naravno kad su u pitanju tri brata, onda tri. I, čist račun duga ljubav.

Nego hajdemo mi praviti tri kuće pa kako bude. Ja mislim da ćemo se tada bolje poštivati i sarađivati, a ne pokušavati praviti veliku Bosnu na principima velike Srbije.

Milošević je probao da napravi Veliku Srbiju i !!!!????

Komentar preuzet sa mostarskog portala pincom.info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana