Hagada u mraku

Željka Domazet

Da je BiH odlučila da i dalje živi u sljepilu svake vrste govori i odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kojom su tri člana ove dejtonske institucije, preglasavanjem predsjedavajuće Ljiljane Ševo, odlučili da "Hagadu", kao vrijedan istorijski, kulturni i umjetnički eksponat ne pošalju u njujorški Metropoliten da je vidi svjetska kulturna javnost.

Protiv slanja "Hagade" u Muzej u Njujorku bili su članovi Komisije Dubravko Lovrenović, Amra Hadžimuhamedović i Zejnep Ahunbaj, koji smatraju da je prije ostvarivanja saradnje sa Metropoliten muzejom "neophodno normalizovati uslove rada Zemaljskog muzeja, koji je zatvoren, a u kojem je pohranjena Hagada".

Da li to tri člana Komisije smatraju da je od pokazivanja kulturne baštine BiH u svijetu važnije sarajevsko nadmudrivanje oko toga da li će obezbijediti novac za rad Zemaljskog muzeja u Sarajevu ili neće, pa su ovo vrijedno djelo povukli u sarajevski mrak da tamo čami?

Jer ova vrijedna knjiga bila je izlagana samo četiri dana u godini, a zatvaranjem Zemaljskog muzeja onemogućeno je njeno izlaganje javnosti.

Da je riječ o nekom mutnom poslu pokazuje i naprasno interesovanje pojedinih sarajevskih medija o tome kako bi se "Hagada" transportovala u Njujork, da li je riječ o mogućoj krađi ili mogućnosti da ovo vrijedno djelo zauvijek ostane u Njujorku iako postoji ustaljena međunarodna praksa razmjene kulturnih dobara. Prema reakcijama sarajevske javnosti, moglo bi se reći da je "Hagada" vrednija od "Mona Lize" ili "Noćne straže", te drugih djela neprocjenjive umjetničke vrijednosti koja se izlažu u svim značajnim galerijama i muzejima svijeta i uvijek uredno vraćaju tamo gdje im je matična kuća. Ali eto, samo se oko "Hagade" postavljaju takva pitanja.

A iz stavova pomenutih članova Komisije ispada da su ovaj sarajevski muzej i njegov neriješeni status vredniji od eksponata koji se u njemu čuvaju. Pa dok se neko ne dogovori oko rješavanja njegovog pitanja ništa ne treba da promovišemo.

Koliko će BiH izgubiti neustupanjem "Hagade" tek ćemo vidjeti. Ipak, sasvim je izvjesno da će zaključavanje u okove mraka svega onoga što je vrijedno u ovoj zemlji BiH vući u sve veću izolaciju i blato svake vrste. Poslije odluke o zaključavanju "Hagade" u mrak Zemaljskog muzeja u Sarajevu, svi oni koji žele promociju kulturnog blaga ove zemlje trebalo bi da se zapitaju ko nas to u BiH zavija u sveopšti mrak svake vrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana