Hag i rezolucija

Vedrana Kulaga Simić

Haški tribunal je mnogo puta pokazao da ima različita lica, a koje će od njih "nabaciti" zavisilo je od nacionalnosti lica na optuženičkim klupama. Za Srbe su to uglavnom bile grimase, koje su donosile dugogodišnje i doživotne robije.

Posljednje odluke saopštene iz Tribunala jasno su stavile do znanja svima, a posebno onima kojima su na bilo koji način vjerovali, da u ovom sudu ima bar mrva pravde, da stvari ne idu u tom pravcu i da su istina i pravda "sahranjene" unutar pravila i zidina haških bedema.

U magli su ostale sve godine i sva nadanja da će pravda biti zadovoljena, da neće biti suđeno po političkim nalozima i da Srbi neće uvijek biti jedini i glavni krivci i za počinjene i za nepočinjene zločine.

Sudije ove međunarodne "pravosudne" institucije stavile su se na stranu onih koji su nanijeli zlo srpskom narodu i bez obzira na sva upozorenja i na očigledne političke i nemoralne presude koje su izrečene, većina članica Savjeta bezbjednosti UN dala je svoj glas za rezoluciju kojom se traži produženje mandata sudijama da bi osudili i preostale Srbe koji su pod njihovim krovom.

Istoriju, koju nakaradno piše ova nakaradna institucija, savješću i osjećajem za pravdu, pokušala je da promijeni sudija iz Zambije, koja je izdvojila mišljenje u presudi penzionisanom generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru.

Da u drakonskoj kazni, koji su haške sluge međunarodne zajednice izrekle generalu Tolimiru nema pravde, jasno je i potkrijepljeno argumentima briljantno pobila sudija Nijambe.

Budućim naraštajima tako je ostavila alternativu, da zagrebu ispod površine izmanipulisane pravde Tribunala, i saznaju pravu istinu.

Iako nikome od osuđenih pred Haškim sudom, bar u smislu kazne, bilo koje izdvojeno mišljenje ne može da pomogne, ostaje zrno nade da će njihova istina nekada isplivati iz Ševeningenskog mulja.

Haški tribunal sigurno će dobiti svoje mjesto u udžbenicima, ali samo da posluži kao primjer kako pravda ne treba da izgleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana