Hadžiahmetovićeva Komora

Marina Čigoja
Hadžiahmetovićeva Komora

Da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj je sve moguće odavno je već poznato. Da se predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama redovno preglasavaju, o bilo kojoj oblasti da je riječ, takođe je poznato.

Tome u prilog najbolje govore dešavanja u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, koju je njen predsjednik Mahir Hadžiahmetović, ništa drugo, nego privatizovao, i odlučio da raspolaže njom onako kako njemu padne na pamet.

Tako je Hadžiahmetović samoinicijativno odlučio da formira Komisiju koju je zadužio da sprovede konkursnu proceduru za izbor članova Skupštine Komore što je apsolutno nezakonito, jer je, prema zakonu i Statutu Spoljnotrgovinske komore BiH, raspisivanje izbora u isključivoj nadležnosti Skupštine Komore.

Bez obzira na to, u utorak je održana nelegalna Skupština Komore, na kojoj je izabrano novo nelegalno rukovodstvo, jer sadašnjem rukovodstvu mandat još nije istekao. Zbog čega je novo rukovodstvo izabrano i kako je bilo moguće sprovesti izbor na ovakav način, zna samo Hadžiahmetović i njegovi istomišljenici koji su ga u tome podržali.

Ni upozorenja ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića nisu uticala na Hadžiahmetovića da svoje djelovanje vrati u granice zakona. On ih je sve, jednostavno, ignorisao.

Nesporazumi i kršenje zakona u Spoljnotrgovinskoj komori BiH traju još od 2007. godine, kada je generalnom sekretaru Tariku Đođiću istekao mandat. Po principu nacionalne rotacije, funkciju generalnog sekretara tada je trebalo da preuzme predstavnik srpskog naroda. Rotacija je blokirana uz podršku bošnjačkih članova u Upravnom odboru i Skupštini Spoljnotrgovinske komore, a Đođić je na mjestu sekretara ostao sve do danas.

Predstavnici Komorinih organa iz srpskog i hrvatskog naroda, potpuno su isključeni iz donošenja bilo kakvih odluka u vezi sa funkcionisanjem Komore, koja je postala privatno vlasništvo njenog predsjednika.

Očigledno je da brojna upozorenja gospodinu Hadžiahmetoviću ništa ne znače i da je potrebno da se u sve ovo uključe istražni organi i provjere, ko, kako i šta radi u ovoj instituciji. Sigurno je da im posla ne bi nedostajalo i da bi se oni u ovoj instituciji i te kako imali čime pozabaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana