Gvozdena metla u javnom sektoru

Marina Čigoja

Radni vikend u Vladi RS definitivno je nešto što smo do sada rijetko imali priliku da vidimo. Takva praksa, ako je suditi prema prvim potezima novog premijera, mogla bi biti prekinuta, jer je problema mnogo i traže svakodnevni rad na njihovom otklanjanju.

Naravno, mnogo važnije od broja dana koji će u Vladi biti radni jeste kakvi će biti efekti njihovog rada. Prve dvije sjednice donijele su konkretne poteze.

Dugo najavljivano, a nikad urađeno sređivanje stanja u javnim preduzećima, koja su u gubicima i dugovima do guše, konačno je stavljeno na dnevni red.

Već poslije početne analize premijer je pred novinare izašla sa jasnim stavom.

Direktorima, njihovim zamjenicima i izvršnim direktorima u javnim preduzećima, fondovima, upravama, upravnim organizacijama, ustanovama i agencijama ostavljeno je sedam dana da Vladi stave na raspolaganje svoje mandate.

Analiza koju će Vlada u budućem periodu uraditi pokazaće da li su i u kom obimu minusi u javnim preduzećima i fondovima plod objektivnih okolnosti, ali i koliko oni imaju udjela u propustima i gomilanju gubitaka.

Može se očekivati da poslije analize za mnoge direktore, koji su se smatrali nedodirljivim, a preduzeća i ustanove kao svoje privatne biznise, sigurno neće biti mjesta na budžetskim jaslama.

Sve dok ne bude raščišćen krš u javnom sektoru i preduzeća, fondovi, agencije, uprave i drugi subjekti ne budu pometeni gvozdenom metlom Srpska neće isplivati iz mora problema sa kojima se suočava tek izabrana Vlada.

Već prvi potezi koje je Cvijanovićeva preduzela daju nadu da je u Vladu zaista stigla toliko željena nova energija, snaga i odlučnost da se raščisti sa vječnim direktorima i armijom parazita u upravnim i nadzornim odborima u javnom sektoru.

Zbog opšteg interesa i kritičari bi trebalo bar za trenutak da se naoružaju strpljenjem i daju šansu novoj Vladi da djelima pokaže da li ima snage da nastavi putem kojim je krenula. Volja i odlučnost za preokret i obračun sa onima koji su raskrčmili javni sektor nisu sporni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana