Gužva u parlamentu

Darko Momić

Svi su čuli za onaj vic kad političar pita koliko je dva plus dva i nakon što dobije odgovor “pet”, razočarano udara šakom o sto i ka‘e: “Malo, majku mu!”?

E, to je vic, ali ima gotovo identična, ali istinita anegdota, koja ka‘e sljedeće:

Jedan kandidat za poslanika pita:

- Koliko ima poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske?

- 83!

- Malo, majku mu!

Nećemo imenovati narečenog kandidata koji nema pojma koliko poslanika broji republički parlament, jer sigurno nije jedini, ali je u pravu kada ka‘e da je 83 poslanika malo. Sudeći prema najavama partijskih funkcionera, planiranim izbornim ciljevima i stranačkim ‘eljama, republički parlament bi trebalo da bude proširen bar za duplo, jer je samo tako moguće da svi oni ispune svoje ‘elje.

Na sreću, poslanicima aktuelnog saziva to nije palo na pamet, u stvari, to se nije čulo iz njihovih usta, što nikako ne znači da im se ne vrzma po glavi, ali, za divno čudo, nije pokrenuta inicijativa da se to uradi.

Na još veću sreću, aktuelni saziv NSRS broji svoje posljednje mjesece, a kako je radio svoj posao, najlakše je opisati onom narodnom “pamtilo se, ne povratilo se”, jer nikad gori saziv nije sjedio u skupštinskim klupama. Čast rijetkim izuzecima.

Ali ako se prisjetimo papa(k)zjanije iz novembra 2014. godine, opet na um pada narodna poslovica, sada ona “što se grbavo rodi, to vrijeme ne popravi”.

Uprkos svemu tome, Narodna skupština RS se poslije 26 godina ili poslije više od četvrt vijeka postojanja, ipak etablirala kao institucija čije postojanje niko ozbiljan i niko ozbiljno ne dovodi u pitanje. Pri tome se, naravno, ne računaju kojekakvi “Fatmiri” i slični “Tokići” kojima smeta sve sa prefiksom ili sufiksom srpski, a posebno Republika Srpska i njene institucije. Ali, što bi rekli u “Top listi nadrealista”, tema naše današnje emisije nisu konji, tako ni tema današnjeg komentara nisu “Fatmiri” i “Tokići”.

A što se tiče broja poslanika, Narodna skupština će uvijek brojati 83 tribuna, jer je toliko bilo onih koji su u oktobru 1991. godine pokazali dr‘avničku mudrost i imali hrabrosti da napuste Skupštinu SRBiH, udare temelje najstarije institucije RS i za sva vremena utvrde koliko poslanika će imati parlament Srpske. One koji to ne znaju, samo budale mogu staviti na izbornu listu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana