Guvernerovi Srbi

Darko Momić

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić odlučio je naprasno da zaposleni u ovoj finansijskoj instituciji sa prebivalištem u Republici Srpskoj nemaju pravo na neradni dan povodom Dana Republike Srpske.

Nakon što je Vlada Republike Srpske, zato što je 9. januar “padao” u nedjelju, proglasila 10. januar za neradni dan, Softić je na tragu zahuktale antisrpske histerije ocijenio da “ne postoji pravno uporište da se 10. januar tretira kao praznik i na taj način prikazuje u evidencijama odsustva s posla”.

Polovina zaposlenih Srba toga dana nije bila na poslu praznujući Dan Republike, dok su preostali, neki zbog bojazni od disciplinske odgovornosti, a neki zato što ne mare ni za Dan Republike, ni za odluku Vlade Republike Srpske, toga dana bili na svojim radnim mjestima. Oni koji nisu praznovali zato što Dan Republike smatraju za “Dodikov praznik” zaslužuju poseban tekst i prezir, a sada ćemo se zadržati na liku i djelu, zašto ne reći, samoimenovanog i samovoljnog guvernera.

Samoimenovanog zato što su mnogi zaboravili da je Upravnom odboru Centralne banke BiH 10. avgusta prošle godine istekao mandat, a ono što je urađeno poslije toga nije zabilježeno u pravnoj praksi. A desilo se da je UO na sjednici održanoj tog dana zauzeo stav da je “neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija CBBiH, dok Predsjedništvo BiH ne izvrši imenovanje novog UO” i time sam sebi praktično produžio mandat. Pri tome nije bez značaja napomenuti i da se Srbi u UO CBBiH od tada uopšte ne oglašavaju, dok guverner Softić vedri i oblači, ne mareći pri tome za milionske tužbe koje su podnesene protiv banke i čiji sudski epilog gotovo sigurno neće biti u korist dejtonske institucije na čijem je čelu.

Mnogo više mari i mnogo važnije mu je da se dodvori čelnim ljudima bošnjačke političke nomenklature koja posljednjih godina vodi otvoreno huškačku i rušilačku politiku protiv institucija Srpske. U prilog ovoj tvrdnji ide Softićev navod iz dopisa zaposlenima u kojem kaže da je “pogrešno zaključiti da se kao validan osnov za postupanje službenika CBBiH sa prebivalištem u RS može koristiti bilo kakav zaključak ili odluka Vlade RS”.

Nažalost, mnogo pogubnije od Softićevog “antisrbovanja” jeste ponašanje Srba u UO CBBiH koji ćutke prelaze preko svega što guverner čini. Ne traži niko da se s njim hvataju za vrat, ali bilo bi lijepo bar da su ga upitali kako su zaposleni sa prebivalištem u FBiH imali pravo da praznuju 2. marta 2020. godine na osnovu odluke federalne Vlade da taj dan proglasi za neradni zato što je 1. mart padao u nedjelju. Umjesto pitanja oni su izabrali da i dalje ćute, a sa takvim i sličnim Srbima u Sarajevu pravi je apsurd pozivati na jedinstvo u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana