Gubimo i na penale

Marijana Miljić Bjelovuk
Gubimo i na penale

Poreski obveznici u Republici Srpskoj otplaćuju ogromna zaduženja domaće vlasti. Novac, odnosno ti krediti ulažu se, valjda, u projekte koji bi trebalo da donesu neki bolji položaj i razvoj Republike Srpske.

Međutim, nije rijetkost da građani plaćaju i “ležanje” tih kredita u bankama, odnosno vlast se zaduži, novac ne povuče za ugovorene investicije, pa inostrane finansijske institucije udare na budžet Republike.

Tim udarima samo u prethodne tri godine olakšan je budžet za nešto više od 6,5 miliona maraka, odnosno toliko novca poreskih obveznika je otišlo ka inostranim kreditorima jer zajmovi odobreni domaćim institucijama jednostavno nisu povučeni. Dakle, toliko novca građana je bačeno, iscurilo iz budžeta. Za šta? Ništa.

Za one koji dijele taj novac to je vjerovatno sića. Ništa značajno. Za njih su ti milioni, kao za obične građane, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem deset, dvadeset maraka. Mada, neki nemaju ni to. Krpe i skupljaju da kupe hljeb i mlijeko, dok milioni iz budžeta idu ni za ­šta.

Nema sumnje da kao mala i siromašna zemlja previše sebi dopuštamo godinama, a krivci za to su na dobro poznatim adresama. Da se iole vodi računa o novcu poreskih obveznika, ne bismo dolazili u situaciju da bacamo nemilice milione.

Novac poreskih obveznika godinama gubi i, po svemu sudeći, gubiće svaku utakmicu. I kada dođe do penala, i tu će biti pet naprema nula u korist onih koji njime upravljaju, odnosno u korist inostranih kreditora. Jer ne samo da će ovi drugi zaraditi na kamati već će dobiti dodatno od poreskih obveznika i za to jer je kredit “odspavao” određeno vrijeme u njihovim sefovima. Zauzeo je njihov prostor, nije aktiviran, a to se, naravno, papreno plaća.

Razlog tog bacanja miliončića, nema sumnje, leži u činjenici da nadležni često pohrle za uzimanjem kredita, a da prethodno nisu napisali i obezbijedili kvalitetne projekte, koje bi finansirali kreditima.

Dakle, ne samo da bacamo milione već su i pojedini projekti na čekanju, kao i neka nova zapošljavanja koja bi povukla realizacija investicija za koje smo se već zadužili.

U toj besmislenoj situaciji nalazimo se godinama i, po svemu sudeći, na toj ruti zadržaćemo se. Jer nema volje da se uradi nešto o pitanju brige o novcu poreskih obveznika. Odnosno, da se jednom za svagda stane u kraj davanju miliona na za ­šta. I za to bacanje novca niko nije, niti će odgovarati. Jedino će kao i do sada ispaštati stanovništvo, preko čijih leđa se odigravaju utakmice, ali i pucaju penali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana