Grom

Darko Momić

Koliko moraš biti politički kratkovid, gubitnički ostrašćen, uskostranački zaslijepljen ili naprosto glup, pa da ne možeš da vidiš, skontaš ili zaključiš da bez jednog čovjeka niti će sve propasti, niti će sve odmah postati ružičasto i po tvojoj želji?!

Naš narod je odavno rekao da “za jednim vojska ne stoji” i “koga nema, bez njega se mora” i zato nije jasno kako to ne znaju oni koji se bave visokom politikom i kako ne mogu da shvate da ne živimo u srednjovjekovnoj monarhiji, već u vremenu i sistemu u kojem su svi političari promjenljivi. Umjesto da to shvate, jedni Milorada Dodika vide kao jedinog koji može da sačuva Republiku Srpsku, a drugi kao jedinog bez koga ona može da se sačuva. Oni treći, s druge strane međuentitetske granice, za koje je Milorad Dodik nekakvo oličenje zla, zaslužuju samo prezir ili još bolje sažaljenje, jer im treba dijagnoza i liječenje, a ne mjesto na političkom nebu i zato ćemo se zadržati na onima čijim strankama je sjedište u Banjaluci.

Da pojednostavim, ako Milorada Dodika (nemoj da me neko pogrešno shvati, od boga mu zdravlje i sreća sto godina, kao i svima drugima), ako, dakle, Dodika, hipotetički, noćas pogodi grom - hoće li sutra biti Republike Srpske? Da li će postojati njena Vlada, Narodna skupština, MUP, srpski član Predsjedništva BiH itd? Naravno da hoće i to je odgovor za one koji od Dodika prave “onoga bez koga će Srpska propasti”. Sigurno da nisu svjesni da mu time praktično stavljaju metu na leđa i možda huškaju nekog ekstremistu da povjeruje u tu njihovu mantru. Pu, pu, daleko bilo!

Međutim, mnogo interesantniji su oni drugi koji u svojoj političkoj kratkovidosti, gubitničkoj ostrašćenosti, uskostranačkom sljepilu ili prosto gluposti, smatraju da “ako noćas Dodika pogodi grom”, sutra neće biti ni “Inckovog zakona”, ni nametnutih odluka njegovih prethodnika na čelu OHR-a, sa akcentom na Pedija Ešdauna, ni Suda i Tužilaštva BiH, ni odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike, poljoprivrednom zemljištu i niza drugih kojima je Srpskoj nanesena šteta i da neće biti više nijednog političkog problema poput, recimo, preglasavanja u Predsjedništvu BiH.

Nijedan od tih ozbiljnih problema neće biti riješen, čak ni Dodikovim porazom na izborima, jer oni koji su te probleme proizveli ne gledaju na politiku i političke procese usko i kratkovido, već široko i dugoročno.

I zato nije jasno zašto predstavnici srpskih političkih partija u Narodnoj skupštini nemaju jasan, već uvijen odgovor na pitanje da li će podržati Milorada Dodika kada zbog preglasavanja u Predsjedništvu BiH pokrene veto. To ne treba uopšte da bude pitanje, jer o čemu god da se radi - preglasavanje je nedopustivo. I tačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana