Greške u startu

Marijana Miljić Bjelovuk

Iz trke za lokalne izbore, i to čak na samom startu, moglo bi da bude eliminisano 19 stranaka i sedam nezavisnih kandidata jer dokumentacija koju su predali nije potpuna.

Glavni razlozi zašto prijave stranaka nisu dobile zeleno svjetlo od Centralne izborne komisije (CIK) BiH je taj što na prijavama nema pečata pravosnažnosti na rješenju o registraciji stranke, dok su se s druge strane i pojedina udruženja građana prijavila kao stranka, a tu je i niz drugih nedostataka. 

Ove stranke imaju pravo da podnesu žalbu Sudu BiH, koji će na kraju i odlučiti da li će se ipak priključiti izbornoj trci.

Pored ovih, CIK se bori i sa 44 stranke čije su prijave samo djelimično ovjerene, te velikim brojem onih koje imaju niz drugih nedostataka u prijavi.

Oni imaju rok od dva dana, odnosno do ponedjeljka da uklone sve nedostatke, kako bi ušli u trku i pridružili se onima koji su predali kompletiranu dokumentaciju.

Očigledno je da su predstavnici stranaka, ali i nezavisni kandidati koji pretenduju na osvajanje pozicija na predstojećim lokalnim izborima i te kako stvorili posla CIK-u jer će umjesto uobičajene procedure i ovjere, idućih nekoliko dana po ko zna koji put morati da pregleda da li je dokumentacija koja im je stigla validna.

Bilo je očekivati da par stranaka i kandidata "ispusti" ponešto i napravi grešku prilikom prijave za izbore, ali je sasvim jasno da je broj onih koji treba da predstavljaju građane, a griješe na samom startu, poprilično velik.

Kada ovako griješe na početku, kako li će tek biti kasnije, kada neki od njih preuzmu kormilo u lokalnim zajednicama i počnu da (ne)ispunjavaju svoja obećanja, čijem nizu se i ne nadzire kraj.

Očigledno je da je neozbiljnost predstavnika političkih stranaka i kandidata na zavidnom nivou i da će oni u idućih dana svoju prijavu morati da opravdaju CIK-u, ali i Sudu BiH.

Nadamo se da se ti isti, ako dođu na vlast, neće voditi sa istom dozom neozbiljnosti i neodgovornosti, jer će na kraju, kao i za sve do sada, ispaštati samo nedužni građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana