Greške u pravosuđu

Vedrana Kulaga Simić

Iako bi sudije i tužioci trebalo da na optuženičku klupu, u teoriji, samo gledaju, praksa je pokazala da se sve češće nalaze na njoj, jer su tuženi za određene greške koje su napravili u službi. Slučajne, ali i namjerne.

Disciplinska komisija VSTS-a BiH lani je imala pune ruke posla i o tome svjedoče odluke koje su donesene u slučajevima gdje je odlučivano o kaznama sudijama i tužiocima, koji se nisu držali zakona i pravila.

A rekordan broj takvih slučajeva upisan je upravo lani. Doneseno je čak 26 odluka u kojima su kao "krivci" imenovani oni koji su se zakleli da će raditi pravedno i da će borba za pravdu i istinu biti njihova glavna vodilja.

Desilo se, ipak, u mnogim slučajevima da su ih vodili nemar i greške, zbog koji su se pojedini krivci dosta prije vremena našli na slobodi ili uopšte nisu ni otišli na izdržavanje kazne. A zašto? Zato što pojedine sudije nisu na vrijeme i u predviđenim rokovima, koji premašuju čak i cijelu godinu, dostavili svu potrebnu papirologiju na pravo mjesto. Bilo je i pojedinaca koji nisu birali riječi u obraćanju svojim kolegama, ali i drugima u sudnicama. Neki su sebi dozvolili i da godinama odugovlače, zavlače, guraju pod tepih spise i tako prolongiraju epilog parnica. Svega je tu bilo. I nemara, i neznanja i sramote.

Sramote po funkcije koje su im povjerene. Sramote i za njih, i za kolege, cijelu zemlju. Jer kako očekivati pravdu kada je sputavaju upravo oni koji bi trebalo da se samo njome rukovode u svom radu.

Svima je, nažalost, jasno da i sudija i tužilaca ima ovakvih i onakvih, ali to nema opravdanja. Niko nije bezgrešan, ali praviti neke od školskih i moralnih grešaka ne može biti sankcionisano samo opomenama. Ili umanjenjem plate od 20 ili 30 odsto. Doduše nekada i više, ali za tu kaznu potrebno je praviti grešku za greškom.

Situacija nije idealna. Daleko je od toga, ne samo u domenu pravosuđa u ovoj zemlji već i u mnogim drugim oblastima, ali bi pravosuđe, ipak, trebalo da bude zaštitnik pravde, imuno na prethodno navedene greške i propuste. Sudije i tužioci su ti koji treba da dijele pravdu, a ne da ih kažnjavaju jer nisu imali ni snage, ni znanja, ni volje da svoj posao obave kako treba. Jasno je da ko radi taj i griješi, ali je pitanje koliki grijeh mogu i smiju sebi da dopuste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana