Greške u koracima

Željka Domazet

Prije par mjeseci Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) utvrdio je izmjene Zakona o akcizama BiH, a izmjene su se prije dva dana našle i na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Iako je pred poslanike trebalo da stigne ono što je utvrdio Upravni odbor, oni su, i to po hitnom postupku, trebalo da odlučuju o izmjenama Zakona koje su u međuvremenu pretrpjele ogromne promjene u Savjetu ministara BiH, što nikako nije smjelo da se desi.

Jer izmjene Zakona o akcizama BiH može da utvrdi samo Upravni UIO, u kojem je, između ostalog, i predstavnik Srpske. Do sada je uvijek, kako to zakon i nalaže, tako i bilo - Upravni odbor UIO davao je prijedloge Savjetu ministara, koji je na osnovu njih donosio odluke.

Propust sa izmjenama Zakona o akcizama je uočen na vrijeme i data je mogućnost parlamentarcima za amandmane, ali ovdje je posebno zabrinjavajuće to kako je takvo rješenje, koje podrazumijeva potpuno isključivanje Srpske iz ovih pitanja, moglo da se desi.

Tačnije zašto su ministri iz RS, odnosno iz Saveza za promjene u Savjetu ministara, dali zeleno svjetlo da ovakvo zakonsko rješenje bude naprečac usvojeno u Savjetu i upućeno u Parlament na usvajanje po hitnoj proceduri, koja znači da popravke više nema? Zašto nisu reagovali i tražili da se propust ispravi?

Ovakve "greške u koracima", koje idu na štetu Srpske, ne bi smjele nikako da im se dešavaju. A dešavaju im se počesto. Desile su se sa mehanizmom koordinacije, sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i sa mnogim drugim pitanjima.

A taman kad se pomisli da je postignuto koliko-toliko jedinstva stranaka iz Srpske o najvažnijim stvarima i da su propusti na štetu stvar prošlosti, ministrima iz RS u Savjetu ministara dese se novi propusti.

Ne bude li Republika Srpska otvorila četvoro očiju kod donošenja zakona na nivou BiH, u Savjetu ministara brzo će je razvlastiti.

A ova zemlja će ići putevima koje trasiraju oni koji već odavno izgleda nastoje da Srpsku gurnu na stranputicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana