Greške ljekara javna tajna

Milijana Latinović

Rečenica "Ko radi taj i griješi" u tolikoj mjeri se odomaćila u svim sferama života da je nerijetko kao opravdanje za učinjene greške koriste čak i zdravstveni radnici. Nažalost, nije malen broj onih kojima je ona postala veći oslonac u poslu od Hipokratove zakletve.

Ipak, podaci zdravstvene inspekcije u RS govore da se u proteklih par godina svega nekoliko pacijenata žalilo na medicinsku uslugu, a zbog tih, kako kažu, neosnovanih žalbi, nijedan ljekar niti zdravstveni radnik nije kažnjen.

Ovi podaci zvuče gotovo ohrabrujuće, upućuju na savršen zdravstveni sistem, bez ijednog propusta i greške. Međutim, da li je sve baš tako, kristalno čisto, najbolje znaju pacijenti koji svakodnevno borave u zdravstvenim ustanovama.

Javna tajna u društvu kod nas, ali i u svijetu je da se u proteklim godinama u zdravstvenim ustanovama "potkralo" bezbroj grešaka. Od neljubaznosti osoblja, kilometarskih redova pacijenata koji čekaju na pregled, zatim situacija da se radnici u Službi hitne medicinske pomoći ne javljaju na pozive supruga čija se žena porađa, do onih da ne šalju kola Hitne pomoći u udaljena sela, ili da uopšte nema vozača. 

Bilo je situacija zbog kojih rodbina pacijenata tvrdi da je nesavjestan rad zdravstvenog osoblja plaćen životom, a moglo je sigurno biti drugačije.

Tek poneka majka ogorčena zdravstvenom uslugom koju (ni)je dobilo njeno dijete progovori javno, ali i ona uvidjevši situaciju brzo odustaje od borbe.

Iako se o njima sve glasnije govori, malo ko više ima snage da se upusti u borbu sa vjetrenjačama i greške prijavi nadležnim institucijama.

U normalnom vremenu i sistemu, gdje je pravo na zdravstvenu zaštitu jedno od osnovnih čovjekovih prava, svaku, pa i najmanju grešku ljekara, bilo bi dovoljno prijaviti direktoru ustanove u kojoj je zaposlen. Ali ne, to kod nas u 21. vijeku nije slučaj. Svima je dobro poznata ona narodna da "Vrana vrani oči ne vadi", pa ni ljekar ljekaru. 

Do tada pacijentima ne preostaje ništa drugo nego da se uzdaju u to da će svakom medicinaru na prvom mjestu biti Hipokratova zakletva i briga o pacijentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana