Grbavi parlament

Darko Momić

Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je Predstavnički dom BiH usvojio 26. februara na prijedlog poslanika SDS-a Dragana Mektića, kao rijetko šta oslikava neefikasnost institucija BiH ili konkretno njene Parlamentarne skupštine.

Ako ćemo po redu, onda je najbolja ona narodna koja kaže: “Što se grbavo rodi, vrijeme ne ispravi”, a u ovom slučaju grbav je sam naziv najviše zakonodavne institucije dejtonske BiH. Parlamentarna skupština je klasični pleonazam, jer su parlament i skupština jedno te isto, pa se ta institucija jednako tako mogla zvati i skupštinski parlament. Glupost.

Biće da su tvorci dejtonske BiH smatrali da će time dati na ozbiljnosti ili na značaju zakonodavnom organu nove državne zajednice. Ako su njihove namjere i bile iskrene, većina onih koji su za proteklih četvrt vijeka grijali klupe tog parlamenta nije uspjela od njega da napravi ni ozbiljnu, ni značajnu instituciju.

Mektićev prijedlog zakona samo je jedan u nizu nakaradnih akata koji potvrđuje pomenutu narodnu poslovicu i opravdava epitet grbav koji taj parlament zaslužuje. Tim zakonom predviđeno je da mandat članovima VSTS-a ističe 15. juna, a da su pravosudni organi, advokatske i notarske komore i ostale nadležne institucije dužni da do 8. juna sprovedu postupak izbora članova VSTS-a.

A šta se desilo? O zakonu se nije izjasnio drugi parlamentarni dom, odnosno Dom naroda, a u skladu s tim oni koji su po predloženom zakonu bili dužni da sprovedu postupak izbora novih članova VSTS-a nisu imali osnov da započnu taj postupak.

Kako stvari stoje, zakon neće ni biti usvojen, jer je raspored snaga u Domu naroda takav da oni koji su otvoreno i protiv zakona i protiv Mektića, dakle SNSD i HDZ BiH, sa po četiri delegata imaju većinu i to ne samo u klubovima delegata već većinu ukupnih delegata u Domu naroda.

Sljedeće pitanje koje se nameće je zašto je Mektić uopšte predlagao i zašto je u Predstavničkom domu skrpljena većina za zakon za koji se unaprijed znalo da neće dobiti podršku?! Nema jasnog odgovora na to pitanje, osim da je Mektić nastavio da radi ono što je radio pet godina kao ministar bezbjednosti BiH, a to je da se bori protiv vjetrenjača i da bez ikakvih rezultata, a često i bez dokaza govori o kriminalu u pravosuđu.

E taj i takav parlament pune tri godine nije uspio da izmijeni odredbe Zakona o OBA koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a koje se odnose na tajno praćenje i snimanje. To praktično znači da OBA tri godine prisluškuje po neustavnom zakonu, a kada se tome još doda da direktor OBA rukovodi sa nezakonitom diplomom, onda su krivične prijave Mektićevih stranačkih i koalicionih kolega protiv Milorada Dodika zbog izjave da prisluškuje opoziciju... Ne znam, eto recite vi!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana