Granični prelazi

Svjetlana Šurlan

Privreda u Novom Gradu bilježi ogromne troškove, granični prelaz u Kozarskoj Dubici radi samo od šest do 22 časa, zabilježen je veliki pad prometa u prodavnicama u pograničnim dijelovima Srpske prema Hrvatskoj, a preduzeća prijedorske regije imaju problem pri izvozu.

Ovo su samo neki od problema koje opštine, privrednici i stanovništvo u Srpskoj trpe još od 1. jula 2013. godine kada je Hrvatska postala član Evropske unije, a na snagu stupili novi propisi o graničnim prelazima i pograničnom prometu.

Od tada traje bitka gradonačelnika i načelnika područja uz granicu sa Hrvatskom da riješe gorepomenute probleme.

Prvo za njih sluha nisu imale ni institucije BiH, koje su tek godinu nakon uspostavljanja novog režima na granicama odlučile da imenuju svoje članove u mješovite komisije BiH i Hrvatske, a koje bi trebalo da rješavaju sporna pitanja.

Ali ni to nije pomoglo, jer ni dan-danas još nisu imenovani članovi tih komisija od strane hrvatske Vlade.

Da to pitanje pogura, baš sada kada se puni dvije godine od kada su na snazi isti problemi, odlučio je prošle sedmice Savjet ministara BiH.

Tako je Ministarstvo inostranih poslova BiH zaduženo da u bilateralnim sastancima na najvišem nivou od nadležnih organa Hrvatske i EU zatraži ispunjavanje preuzetih ugovornih obaveza u vezi s formiranjem komisija koje su predviđene Ugovorom o graničnim prelazima i Sporazumom o pograničnom prometu.

Nije ministrima palo na pamet da upute jednu protestnu notu Hrvatskoj, da malo oštrije nastupe, nego će i dalje, kao i u prethodne dvije godine, tražiti ispunjavanje obaveza.

Da li će ovo dati ikakav rezultat, biće poznato već polovinom jula jer će do tada ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak imati priliku da otvori ovo pitanje na sastanku sa ministrom inostranih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić.

Sve osim ponovnog ćutanja Hrvatske na zahtjeve iz BiH biće napredak, ali je neophodno da ministri shvate da je potreban konkretan napredak, a ne samo "usaglašeni stavovi", "visok stepen saglasnosti", "dogovor da će biti dogovora"...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana