Granični prelazi

Goran Maunaga

Ni Hrvatsku ni Evropsku uniju, po svemu sudeći, nimalo nije briga što BiH, ne svojom nego njihovom krivicom, trpi nesagledive gubitke zbog neriješenih mnogobrojnih problema koji su nastali novom kategorizacijom graničnih prelaza i izmjenom pravila prekograničnog saobraćaja nakon ulaska Hrvatske u EU prije godinu.

Iako je BiH, pokazalo se, jedna od najnesposobnijih i najsporijih zemalja u regionu, kad je riječ o putu i pridruživanju EU, ona je u priči o graničnim prelazima, mora se priznati, brža i od Zagreba i od Brisela, ali joj to ne može pomoći, jer nailazi na zid ćutanja.

BiH je, dakle, odavno spremna za najavljene otvorene pregovore, što je pokazala i imenovanjem predstavnika u dvije zajedničke komisije, ali koje, zbog nezainteresovanosti Hrvatske, još nisu čak ni formirane.

Baš rijetko se desi, kad je riječ o rješavanju nekog problema, da tu "ništa nije do BiH", ali ovog puta zaista je tako - BiH je uradila sve što se moglo i, čak, Hrvatskoj uputila urgenciju, tražeći pokretanje tog procesa.

To što iz Hrvatske još nema ni odgovora na tu urgenciju govori da tu članicu EU uopšte ne zanima to što za izvoz svih vrsta proizvoda nema dovoljan broj graničnih prelaza i što preduzeća prijedorske regije imaju velike probleme pri izvozu. Hrvatsku, dakle, ne zanima ni to što privreda u Novom Gradu trpi ogromne troškove, što prelaz u Kozarskoj Dubici radi samo od šest do 22 časa i što je zabilježen pad prometa u prodavnicama u pograničnim područjima.

A moguće je čak i da je razlog hrvatskog kočenja dijaloga o graničnim prelazima to što, sve dok je taj problem neriješen, hrvatski građani ne mogu da prelaze u BiH da bi kupovali raznu robu, kao što su činili ranije i to u velikom broju.

Očigledno je da su u rješavanju ovog problema nemoćni i u Savjetu ministara, ali bar bi trebalo da na razgovor prime predstavnike vlasti iz prijedorske regije i otvoreno im kažu da im je jasno kakve su probleme proizvela nova pravila i to što se ne rješavaju problemi na granici, ali da ni Savjet ministara to ne može da riješi.

A ako ima istine u tome da se Hrvatska o rješavanju tog problema baš i ne pita, nego da je "sve do EU", onda takva EU, koja već godinu ne rješava evidentan životni problem na svojoj granici sa BiH, od te BiH ne može ni zahtijevati veću brzinu na putu za članstvo u toj evropskoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana