Granični prelazi

Svjetlana Šurlan

Punih sedam mjeseci prošlo je od kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, a isto toliko dugo traju i muke stanovnika i privrednika u pograničnim opštinama.

Iako su svi, i članovi Predsjedništva BiH i ministri Savjeta ministara BiH glasno od 1. jula 2013. godine govorili da su granični prelazi sa Hrvatskom uređeni na štetu BiH i da se to treba mijenjati, do danas ništa nije preduzeto.

Za to vrijeme trpi stanovništvo, te ionako posrnula privreda jer im je novi režim na granicama zadao isuviše muka. Tako u Kozarskoj Dubici, koja je do prošlog ljeta praktično živjela kao jedan grad sa Hrvatskom Dubicom, "jedni" kod "drugih" ne mogu u kupovinu, a pojedini ni na posao preko "grane", osim ako ne žele da putuju više od 100 kilometara. Odlazak na posao u treću smjenu prava je muka za Dubičane s obje strane granice, jer da bi prešli na drugu stranu rijeke, to moraju između šest i 22 časa pošto je kasnije "zatvoreno".

Ni oni koji su ubirali plodove u svojoj bašti, a u tuđoj državi, od 1. jula to više ne mogu, kao što neki ne mogu ni do doktora u blizini, preko rijeke, već moraju da putuju u susjedne, udaljenije, hrvatske gradove.

I u Kostajnici je nastao problem jer je centar grada za stanovnike ove opštine postao poligon za prolaz teretnjaka koji više ne mogu da idu na granični prelaz u Novi Grad, već u Gradinu.

Istovremeno, u Novom Gradu dosadašnji granični prelaz za međunarodni promet putnika i robe sada je samo prelaz za međunarodni promet putnika, a ništa bolje nije ni sa Doljanima i Gabela poljem koji su nižekategorisani u odnosu na raniji period.

Razlog za zadovoljstvo jedino su imali stanovnici u blizini graničnih prelaza Ivanjica - Gornji Brgat i Osoje - Vinjani Gornji koji su dobili više kategorije, odnosno postali prelazi za međunarodni putnički i robni promet.

Iako je poznato da se kategorije ne mogu mijenjati jednostrano, već samo u dogovoru sa Hrvatskom, a uz saglasnost Evropske unije, nejasno je zašto do sada nije preduzeta nikakva aktivnost.

Za utjehu je jedino to što je Savjet ministara, iako tek na januarskoj sjednici, usvojio zaključak da bude formirana mješovita komisija sa Hrvatskom koja će se baviti ovim problemom.

Zaključak je prvi korak, a koliko će ih biti potrebno dok problemi ne budu riješeni, a pogotovo koliko će vremena trebati za to, niko se ne usuđuje da predviđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana