Granični prelazi

Svjetlana Šurlan

Poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju stanovništvo i privrednici susreli su se sa mnogobrojnim problemima. Ni slutili nisu, a niko ih nije ni obavijestio da neće moći preko "grane" kao do sada i da će morati da se voze i do stotinu kilometara da bi određenu robu prevezli u Evropu.

Zvaničnici su se redom saglasili da je vrsta i kategorija dogovorenih graničnih prelaza BiH sa Hrvatskom na štetu BiH i da to treba mijenjati. Problem je, međutim, to što nikada niko nije razjasnio kako je do toga došlo i ko je u ime BiH pristao na sporazume i ugovore kojima su definisani prelazi na granici.

Tek sada izlazi na vidjelo istina o kojoj ljetos iz ko zna kojih razloga niko nije želio da govori. Delegacija BiH koja je pregovarala sa Hrvatskom, Evropskom unijom i ko zna još s kim, u stvari, nije ni pregovarala kako se to predstavljalo. Po svemu sudeći, potpisali su sve što im je stavljeno na sto i ne pokušavajući previše da nešto urade.

Kako se "pregovaralo" najbolje ilustruje informacija predsjedavajućeg Komisije za integrisano upravljanje granicom Mire Džakule u kojoj je bez dvoumljenja napisano da su dobili i potpisali gotova rješenja koje je pripremila Hrvatska u pregovorima sa EU.

Nisu se proslavili ni ostali akteri koji su učestvovali u "odbrani" od negativnih posljedica ulaska Hrvatske u EU.

Sve u svemu, niko nije odradio svoj posao kako treba pa je BiH ostala opasana prelazima koji je, faktički, zatvaraju u sopstvenu ljušturu.

Najodgovorniji za takvo stanje svakako su ministri na nivou BiH koji proces pristupanja Hrvatske nisu dočekali na pravi način, koji su preuzeli nadležnosti za koje nisu sposobni i koji su u kafanama saznali da su u ponoć 30. juna pojedini stanovnici BiH i prevoznici zaustavljeni i nisu mogli preko granice, konkretno u Kozarskoj Dubici.

Od prvog minuta jula ove godine gomilaju se problemi proizvedeni nečinjenjem odgovornih, trgovina i izvoz se smanjuju, a stanovnici u pograničnim područjima više ne mogu ni na svoje njive u Hrvatskoj. Nadležni na nivou BiH to samo konstatuju i još se pitaju zašto su prihodi od PDV-a manji. To ih zanima jer i njima onda ide manje u džep, a narod nek’ dura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana