Granice i međe

Vedrana Kulaga Simić

BiH i Srbija, odnosno konkretnije zvanično Sarajevo i zvanični Beograd još nisu stavili tačke na brojna pitanja. To se često može vidjeti i čuti, a najgore od svega je što su mjeseci i godine protekli u teškim riječima, umjesto mirnim pregovorima i dolasku do rješenja za bolje sutra svih sa obje strane Drine.

Jedno od pitanja o kojem se vodila rasprava pa je nastupila gotovo decenija tišine je državna granica, odnosno precizno utvrđivanje kome šta i gdje pripada. Pogledi na to su različiti, i to nije nimalo čudno, ali je teško, iako postoje pojedini pokušaji da se i to opravda, povjerovati da se u svim tim godinama nije uspjela dogovoriti ni sjednica međudržavne komisije kojoj je posao granice dat u ruke.

Ipak, sve je izvjesnije da će se članovi jedne i druge strane za isti stolom naći u septembru ili oktobra, ali je potpuno neizvjesno kako će proći sve to, odnosno da li će biti pomaka.

Za obje zemlje bi i najmanji iskorak značio mnogo jer bi pokazao da postoji barem dobra volja da se to poglavlje završi iako svima treba da bude jasno da se to neće postići preko noći.

Precrtavanjem jednog problema sa liste olakšali bi se odnosi između dvije zemlje i stvorila bolja podloga za dalje jačanje veze, a to povezivanje svakoj normalnoj zemlji treba da bude u vrhu prioriteta.

Srbija za nekoliko dana započinje važan projekat - gradnju autoputa koji bi trebalo da poveže upravo Beograd i Sarajevo. Riječ je o projektu čija vrijednost premašuje stotine miliona maraka i o kojem se dugo pričalo i pregovaralo.

Putanja je nedavno prihvaćena, a jedan krak vodi prema Republici Srpskoj u kojoj ističu da je širenje mreže autoputeva jedan od prioriteta, a u vrhu je upravo onaj koji vodi ka Srbiji.

Mostovi i putevi uvijek su povezivali ljude i tako bi trebalo i da ostane. Za svaki normalnu i modernu zemlju životni standard stanovnika, za koji se direktno vezuje rast privrede i ekonomije te putna infrastruktura bi trebalo da budu prioriteti prioriteta.

Ono što sada imamo na terenu pokazuje da ni ovo neće ići lako. Opet, gle čuda, zbog politike koja je, nažalost, začin u svemu.

Situacija u BiH nakon oktobarskih izbora još prošle godine nikako da se stabilizuje. Vlasti nema, a pitanje je da li će je i biti. I to je nešto što dalje vuče zemlju u probleme i odvraća od bitnih stvari koje se direktno tiču boljeg života njenih građana. Onog boljeg što su obećavali svi odreda kad su tražili podršku birača.

Oni koji su je dobili više od ostalih sada treba da je opravdaju. Krajnje je vrijeme za to. BiH, a time ujedno i Republici Srpskoj je potreban napredak, a jedan od puteva ka tome vodi upravo preko mostova i boljih puteva koji će biti dostupni svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana