Granica

Svjetlana Šurlan

Dok se okrenemo proći će punih 20 godina otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, a BiH, zamišljena njime, još stoji nedovršena.

Nedovršeno je ispunjavanje aneksa sporazuma, jednostavno nedovršena je BiH kao država, od njenih najsitnijih organa do najviših institucija, koje bi trebalo njome da upravljaju.

Dokaz za to su i nedefinisane njene granice prema susjednim zemljama, za koje se niko od rata, pa na ovamo, nije zalagao.

Bez pola muke se dozvolilo da Alija Izetbegović i Franjo Tuđman potpišu ugovor o granici između dvije zemlje i to na štetu BiH, odnosno "slučajno" Republike Srpske.

Tako je potpisano da dolinom rijeke Une granica leluja s jedne na drugu stranu i komplikuje život tamošnjem stanovništvu, koje muku muči sa nesmetanim odlaskom na svoje njive, njihovom obradom, a pogotovo sa ubiranjem plodova sa njih.

Tim ugovorom nije nastao problem samo sa njivama, nego je granicom presječena i Kostajnica i to po centru grada, pa se dovodi u pitanje i ko će raspolagati infrastrukturom, kanalizacionim i elektrosistemom, te ko će imati prilaz rijeci? Srpska ili Hrvatska?

Žalosno je da niko iz BiH nije spriječio potpisivanje sporazuma zbog kojeg i danas mnoge boli glava, a još je sramotnije što institucije BiH više od deset godina nisu preduzele ništa povodom rješavanja pitanja granice sa Hrvatskom.

Istina, ugovorom Izetbegović - Tuđman danas u potpunosti nisu zadovoljni ni Hrvati, ali bi radije da izgube dva manja ostrva kod Neuma, nego 40 hektara obradive zemlje i pola Kostajnice u Republici Srpskoj.

A uostalom, sada su Hrvati dio Evropske unije i sada to više nije spor sa njima, već sa "Evropljanima" i sasvim sigurno neće biti lako.

Po tome kako radi administracija BiH, mala je šansa da se pregovori završe u korist BiH, pogotovo ako se uzme u obzir da se s druge strane nalazi briselska administracija, s kojom, potvrđeno, u BiH institucijama nikada nisu ni znali sarađivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana