Gradonačelničke privilegije

Darko Momić

Svako bi na mjestu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića vjerovatno počeo da slavi nakon što je lider SNSD-a Milorad Dodik javno poručio da će dogodine na lokalnim izborima ponovo biti kandidat najjače vladajuće stranke za prvog čovjeka najvećeg grada u Srpskoj.

U jeku oštre rasprave sa poslanikom PDP-a i šefom banjalučkog odbora ove stranke Draškom Stanivukovićem, predsjednik SNSD-a je odbrusio da Igor Radojičić radi dobar posao, da će ponovo biti kandidat i da će pomesti Stanivukovića, koji je odavno ozvaničio gradonačelničku kandidaturu. Dodik je time praktično stavio tačku na kuloarske priče, tvrdnje “odlično upućenih izvora” i pisanje žute štampe da SNSD priprema drugog kandidata za tu funkciju.

Ako je do prije par dana i bilo onih koji su vjerovali u te kuloarske priče i političke tračeve, više ih zasigurno nema, ali je sigurno da i te kako ima onih koji nisu obradovani razvojem kandidatske situacije. Ruku na srce, moguće je da Radojičićevi unutarstranački oponenti i dalje gaje tihu nadu da bi umjesto njega mogli na crtu Stanivukoviću, ali ta mogućnost je daleko koliko i sunce, mjesec i Venera.

Ako se tome pridoda da se iz izjava novog šefa banjalučkog SDS-a Slavka Grbića naslućuje da će najjača opoziciona stranka vjerovatno imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, zatim da je Radojičićev jedini protivkandidat sa izbora 2016. godine Dragan Čavić u međuvremenu promijenio stranu, da šef banjalučkog DNS-a “mangup” Milan Radović vjerovatno nije spreman da dva puta pravi istu grešku, kao i da njegove ambicije sigurno sežu dalje od gradonačelničkih, onda je jasno i zašto bi svako na Radojičićevom mjestu uveliko slavio. Vjerovatno slavi i on, ali se mora priznati da za protekle dvije i po godine na čelu grada nije pokazao da funkcija prvog čovjeka najvećeg grada u Srpskoj sa sobom nosi neke prevelike privilegije.

Ruku na srce, nije baš da ga nije bilo na svim mogućim događajima i dešavanjima u gradu (ako ćemo to računati u privilegije), ali to je nekako i prirodno. Posao gradonačelnika i jeste da bude sveprisutan, da rješava komunalne probleme i ono što najviše tišti obične građane, a ne da vodi neku visoku politiku.

Elem, vjerovatno ili gotovo sigurno će me neko optužiti da je ovo panegirik u čast gradonačelnika, ali do izbora ima dovoljno vremena da se na ovom mastilo osuši, a da gradonačelnik zasluži jedan sasvim drugačiji tekst. Za sada, što se mene tiče, stvari stoje ovako! A naravno da uvijek može bolje. Ali može, i gore!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana