Građevinske dozvole

Milijana Latinović

Građani širom Republike Srpske do sada su obilazili brojne kancelarije gradskih i opštinskih uprava, ali i drugih institucija kako bi pribavili dokumente potrebne za izdavanje građevinske dozvole.

Hodanje od kancelarije do kancelarije odlazi u prošlost jer je u planu da u opštinama i gradovima uskoro bude uveden jednošalterski sistem za dobijanje dozvole za izgradnju stambenih objekata.

Predloženim izmjenama Zakona o uređenju prostora i građenju predviđeno je da dokumente potrebne za dobijanje dozvole, koje izdaju nadležne institucije i komunalna preduzeća, pribavlja službeno onaj ko vodi postupak za izdavanje dozvole.

Time će se konačno stati u kraj čekanju u redovima i nošenju gomile papira od službenika do službenika.

Ovaj sistem izdavanja dozvola za izgradnju novih objekata je startovao u Banjaluci, čiji su stanovnici već osjetili pozitivne efekte njegove primjene.

Prethodnih godina morali su obići najmanje 12 kancelarija Gradske uprave, ali i brojnih drugih institucija, poput "Vodovoda" i "Elektrokrajine", a sada posao završavaju na jednom mjestu.

Imajući u vidu činjenicu da svakim danom sve više težimo da budemo dio velike evropske porodice, krajnje je vrijeme bilo da se uhvatimo u koštac sa komplikovanim procedurama u javnoj upravi.

Sigurno je da će od uvođenja jednošalterskog sistema najviše koristi imati građani, koji su do sada dosta vremena i novca gubili na lutanju po raznim institucijama.

Uvođenjem ovog sistema stvaraju se uslovi i za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, što je praksa u zemljama u okruženju.

Pojednostavljen postupak dobijanja dozvole za gradnju, uz smanjene troškove, investitorima će donijeti uštede, a lokalne administracije učiniti efikasnijim.

Time će u potpunosti biti izmijenjen dosadašnji način izdavanja građevinskih dozvola, a Srpska će se zasigurno naći na mapi poželjnih lokacija za ulaganje inostranog kapitala, što će dodatno povećati konkurentnost u oblasti građenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana