Građevinarstvo

Tanja Šikanjić
Građevinarstvo

Uticaj krize, osim u često spominjanoj poljoprivredi, najveći je u oblasti građevinarstva, gdje je vrijednost izvršenih građevinskih radova u prvih devet mjeseci ove godine smanjena za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, značajno je smanjen i broj radnika na gradilištima.

Jedna od ključnih grana koja djeluje na investicijske aktivnosti, tokom proteklih mjeseci smanjila je obim poslovanja, koji i do sada nije bio na zavidnom nivou.

Iako se još nije oporavio od prošle krize, građevinski sektor je, pod uticajem negativnih ekonomskih tokova izvana, posljednjih mjeseci opet suočen sa problemima.

Poznato je da pad aktivnosti u ovom sektoru za sobom povlači niz problema u drugim, pa samim tim pogoršava sveukupno stanje u privredi, te bi stoga bilo neophodno spriječiti širenje negativnih efekata na ostatak privrede.  

Međutim, dok vlade zemalja u okruženju svojim projektima i mjerama pokreću novi investicioni ciklus s ciljem izlaska iz krize i oživljavanja građevinarstva, pomoć nadležnih institucija građevinskom sektoru u Srpskoj je izostala.

Čak naprotiv, novom, znatno rigoroznijom poreskom politikom prema preduzećima, koja se primjenjuje od početka godine, samo je povećan broj radnika koji kod privatnika rade na crno i pri tom mjesecima čekaju na plate.

Istina, kako i sami ekonomisti kažu, zbog nedostatka budžetskih sredstava, veoma je teško obezbijediti novac sa subvencije u građevinskom sektoru, međutim, nizom drugih mjera, koje se primjenjuju u zemljama u regionu, kao što je izgradnja jeftinih stanova, koja podstiče potražnju, mogli bi se spriječiti negativni efekti.

Rješenje za građevinarstvo u Srpskoj za sada je moguće jedino kroz davanje povoljnijih kredita i intenziviranje javnih radova.

Međutim, kako stvari stoje, i to je neizvjesno. Zbog toga, značajnije pozitivne promjene u ovoj oblasti ne mogu se očekivati ni u idućem periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana