Građani ovo nisu birali

Dragana Orlović

Sve je duži spisak problema zbog nefunkcionisanja institucija na nivou BiH.

 

Toga su svjesni svi, ali, evo, i nakon gotovo devet mjeseci otkako su se birači izjasnili nema dogovora među izbornim pobjednicima. 

I dok se situacija iz dana u dan usložnjava, neformiranje vlasti na nivou BiH, ali i FBiH, odražava se na ekonomiju i privredu Republike Srpske.

O tome najbolje svjedoči primjer “Elektroprenosa BiH”, gdje je trenutno zarobljeno blizu 200 miliona maraka, od kojih 45 odsto pripada Republici Srpskoj.

Međutim, u cijeloj ovoj apsurdnoj situaciji nisu u pitanju ni ti milioni zarobljenih maraka, već bezbjednost i pouzdanost našeg energetskog sistema, što je preduslov za razvoj privrede i ulaganja stranih investitora.

Dodatno zabrinjava i činjenica da je ovim trenutnim stanjem ostavljen prostor za nekažnjeno trošenje novca. Naime, do kraja ove sedmice izvještaji o finansijskoj disciplini i poštovanju akata u institucijama na nivou BiH u prošloj godini trebalo ja da ugledaju svjetlost dana, ali će najvjerovatnije ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Zbog neformiranja vlasti u Sarajevu na dnevni red nisu stigli ni revizorski nalazi za 2017. godinu.

Tako da je suvišno i pitati kada će stići na red izvještaji iz 2018. godine. Parlamentarnih komisija još nema, a nema ni naznaka kada će ih biti, iako je jedan od njihovih ključnih zadataka taj da donose zaključke i predlažu određene sankcije za institucije gdje god postoje indicije za nesavjesno poslovanje.

To je i više nego ozbiljan problem.  Problem koji pojedinci mogu i te kako iskoristiti kao rješenje za loš, a nekažnjen rad.

Njime se bez sumnje otvara i ogroman prostor za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju unutar institucija vlasti, ali i onih koje one kontrolišu.

Sve to je i više nego dovoljan razlog da ovo pitanje što prije mora i treba riješiti jer blokada u konstituisanju i radu vlasti u BiH počinje da ozbiljno utiče na različite aspekte.

A sav ovaj negativan slijed događaja bez sumnje može dovesti i do toga da ostavi ozbiljne posljedice na živote samih građana, koji svakako takvo nešto nisu birali prošlog oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana