Gostujući profesori

Danijela Bajić

Angažman gostujućih profesora na dva javna univerziteta u RS nije novost, ali jeste obrazloženje iz ovih ustanova da Srpska i dalje nema dovoljno kadrova koji bi mogli da prenose znanje našim studentima.

Daleko od toga da neko želi da ospori znanje profesora iz Srbije i Crne Gore, jer je činjenica da su mnogi od njih sigurno doprinijeli poboljšanju kvaliteta obrazovanja na visokoškolskim ustanovama u RS. Međutim, postavlja se pitanje da li je i više od 300 gostujućih predavača razlog zbog sve praznijih amfiteatara.

U Srpskoj sigurno ima mladih školovanih ljudi čije diplome skupljaju prašinu na policama ili biroima za zapošljavanje, a koji bi dali svoj maksimum da znanje prenose budućim generacijama.

Osim toga, ako se uzme u obzir da se pojedini gostujući profesori na javnim fakultetima u Srpskoj pojavljuju dva-tri puta, onda se nameće i pitanje i kvaliteta nastave.

Činjenica je da većinu predavanja i priprema "odrade" njihovi asistenti.

Zbog svega toga univerziteti, ali i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, trebalo bi da naprave sveobuhvatnu analizu koja bi pokazala koliko je opravdano finansiranje ovolikog broja gostujućih profesora, jer godišnje na njihove plate ode oko tri miliona KM.

U tom slučaju veliku korist bi imali i studenti, jer ne bi često na oglasnim tablama čitali imena profesora, koji, eto, ponovo neće moći da održe predavanja ili da je ispit odgođen za naredni mjesec.

Osim toga svršene studente mnogo pogađa i činjenica da ih bivši rektori i dekani smatraju manje sposobnim za posao profesora, pa i asistenta, zbog čega se mnogi okreću prema granici.

Univerziteti u RS jednog dana će morati presjeći po ovim i još mnogim drugim pitanjima zbog kojih je visoko obrazovanje danas postalo rjeđe nego ikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana