Gostujući profesori

Ma­ri­na Čigoja

Iako se svake godine povećava broj visokoobrazovanih ljudi koji na biroima za zapošljavanje čekaju šansu za bolje sutra, na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj zaposleno je čak 356 gostujućih profesora.

Svakako, niko ne želi da ospori znanje tih profesora, jer je činjenica da su mnogi od njih sigurno doprinijeli poboljšanju kvaliteta na visokoškolskim ustanovama u RS, ali ne možemo i da se ne zapitamo nije li ovaj broj gostujućih profesora možda preveliki i nije li možda vrijeme da značajnije mjesto na našim fakultetima uzmu naši profesori?

Naravno da se postavlja i pitanje da li toliki broj gostujućih profesora znači da mi nemamo dovoljno kvalitetnog kadra? Ako nemamo, zbog čega se ne preduzima nešto da se to stanje promijeni? Da li je moguće da među hiljadama onih čije diplome skupljaju prašinu na policama ili biroima nema nikoga ko bi mogao da svoje znanje prenese na mlađe kolege?

Pored toga postavlja se i pitanje kvaliteta same nastave. Da ne spominjemo činjenicu da se dobar broj njih pojavi jednom, dva puta u semestru i da većinu predavanja "odrade" njihovi asistenti.

Zbog svega toga, univerziteti, ali i Ministarstvo prosvjete i kulture RS trebalo bi da napravi sveobuhvatnu analizu koja bi pokazala koliko je opravdano finansiranje ovolikog broja gostujućih profesora. Ne treba zanemariti činjenicu da je samo u prošloj godini na njihove plate otišlo tri miliona KM. Jedno je jasno. Univerziteti moraju da rade na smanjenju broja gostujućih profesora, ne samo kako bi dali šansu našem kadru već i kako bi smanjili izdvajanja koja za to idu.

Od toga bi svakako korist imali i studenti, jer ne bi svako malo morali da na oglasnim tablama čitaju imena profesora koji, eto, ponovo neće moći da održe predavanja.

Univerziteti u RS moraće jednog dana da priznaju da visoko obrazovanje Srpske ima problem sa gostujućim kadrom i da zbog toga trpe i studenti i univerziteti. A to je nešto što se ne bi smjelo tolerisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana