Gospodar tame

Veljko Zeljković

Gospodaru, recite šta da radimo. Rečenica je ovo iz Tolkinovog epskog romana, ali i filma “Gospodar prstenova”, čija se priča vrti oko Prstena moći koji je stvorio Gospodar tame Sauron. Istu ovu rečenicu izgovori 5. septembra i jedan “ponosni i nacionalno osviješćeni” Cetinjanin, dočekujući Mila Đukanovića u “prestonici Crne Gore”.

I ova prostoproširena rečenica vjerovatno najbolje ilustruje do koje mjere je Đukanović planski i sistematično uspio tokom proteklih dvadesetak godina da ispere mozgove pojedinih ljudi i pretvori ih u partijsku vojsku zombija.

Đukanović je nesumnjivo vješt manipulator i politički igrač, koji ne preza bukvalno ni od čega da bi i dalje opstao na vlasti. Dokazao je to nebrojeno mnogo puta. Ono što sada zabrinjava jeste što ta njegova “igra” poprima i oblike terorizma, a koji bi mogao voditi i ka nekakvom pokušaju državnog udara.  Pokušaj da na tako svečan dan ustoličenja mitropolita Joanikija izrežira i izazove krvave nemire na Cetinju, a onda za to okrivi aktuelnu vlast, na sreću većinskog čestitog i ponosnog crnogorskog naroda, propao je. Svoje razočarenje Đukanović nije krio, te je u svom maniru naveo da su crkvena zvona sa cetinjskog manastira zvona za upokojenje SPC. Dostojanstvo i razum većinske Crne Gore, međutim, pokazao je da su ona, u stvari, za samog Đukanovića. 

“Inostrani zapadni faktor”, a koji ga je do sada čuvao na vlasti, počeo je polako dizati ruke od njega, shvatajući da je on glavni izvor nestabilnosti u regionu. Sve su malobrojniji i oni koji mu se obraćaju sa “Gospodaru”, shvatajući da Njegoševa i pravoslavna Crna Gora ne može biti oličena u liku raspopa Dedeića, narko-klanova i raznih Veljovića i Markovića, koji samo pokušavaju izbjeći spavanje u zatvoru Spuž. Oni polako izlaze iz stanja višegodišnje opijenosti, shvatajući da ne postoji nikakav velikosrpski hegemonizam, već samo hegemonizam ovog “gospodara tame”, koji pokazuje posljednje znake života u odbrani privatne države koju je pokušao da stvori. Podjele koje je Đukanović napravio unutar Crne Gore neće preko noći nestati. Neophodno je da prođe izvjesni period otrežnjenja, ali i detoksikacije crnogorskog društva.

Ono što je dobro, jeste to što Đukanović u svojim rukama ima sve manje institucionalnih poluga kojima bi mogao izvoditi razne političke kombinatorike i lobotomije, a što se moglo vidjeti i na slučaju “Cetinje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana