Gornja Maoča

Goran Maunaga

Isticanje zastava terorističke organizacije Islamska država u eksteritorijalnoj vehabijskoj zajednici Gornja Maoča logičan je slijed svega onoga što se u tom selu događalo u posljednjih deset godina. Zar je neko očekivao nešto drugo?

Po toj logici, ako se i ovog puta ne učini ništa, ne bi nažalost nimalo neočekivan bio zločin poput onog kakav su prije nekoliko dana počinili pripadnici Islamske države spaljujući živog jordanskog pilota.

A kome trebaju takva politika i takva BiH? Samo onima koji će i javno isturanje zastave terorističke organizacije opravdati tvrdnjom da nije riječ ni o čemu ozbiljnom, isto kao što su teroristički napad Harisa Čauševića na policijsku stanicu u Bugojnu nazali "malim ispadom jednog rokera".

Iako je BiH bila prva, a jedno vrijeme i jedina, kad je riječ o uvozu radikalnih islamista u Evropu, danas zemlje EU mnogo brže nego ona donose zakone i rješenja kad je riječ o rješavanju tog zla.

A zlo je tim veće kad se zna da su u institucijama BiH u Sarajevu infiltrirani oni koji su ovde doveli mudžahedine i pomogli formiranje odreda "El mudžahedin", i koji i njih i terorizam i danas podržavaju. 

Zato najviše brige u tom segmentu razumnom čovjeku donosi činjenica da se bošnjačka populacija u pojedinim dijelovima  BiH smišljeno radikalizuje, te da ne postoje ni plan ni želja da se taj problem riješi.

Do sada se pokazalo da bezbjednosne i pravosudne strukture, poslije više racija sprovedenih u Gornjoj Maoči, nisu uspjele da se obračunaju s enklavom koja funkcioniše mimo Ustava.

Jer brojne akcije koje su sprovođene uz veliku pompu u Gornjoj Maoči nikada nisu imale ama baš nikakav epilog ni svrhu - uhapšeni su puštani na slobodu i nije bilo optužnica, oni su potom nastavljali po svome.

To govori da se ta bezbjednosna prijetnja koja, očito, ima političku podršku, neće i ne može riješiti sve dok se ne promijeni agresivna politika iz devedesetih godina prošlog vijeka čiji su akteri još uvijek na bh. političkoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana