Gornja Maoča

Goran Maunaga
Gornja Maoča

Bosna i Hercegovina će, kad je već jednom postala važna karika islamskog terorizma i, pokazalo se, mjesto sa formiranom izuzetno kvalitetnom ćelijom "Al-Kaide", to izgleda i ostati sve dok postoji.

A takva BiH ne odgovara nikome osim preopasnom svjetskom radikalizovanom islamskom pokretu.

Da je drugačije, do sada bi bio riješen problem vehabijsko-muyahedinskog sela Gornja Maoča koje se nalazi na granici Tuzlanskog kantona u FBiH i distrikta Brčko.

Da gornja tvrdnja nije tačna ne bi do danas bilo tolerisano ni to što je yamija saudijskog kralja Fahda u Sarajevu eksteritorijalna jedinica koja ne pripada BiH nego Saudijskoj Arabiji.

Ali da ne nabrajam dalje, ovog puta ću se zadržati samo na primjeru Gornje Maoče, bivšeg srpskog sela u kome mi je 2005. godine portparol "Al-Kaidine" ćelije formirane u tom selu pričao o njihovim ciljevima, "o zločinima Amerikanaca i Jevreja" i islamskoj borbi protiv istih.

- Dao bih ti CD sa snimcima kako američki vojnici kolju palestinsku djecu, ali mi to dijelimo samo prijateljima. Pošto si mi i ti neprijatelj, to ti ne mogu dati niti te pozvati u kuću - rekao je tada.

U tom selu djeca, odavno je poznato, uče po jordanskom nastavnom programu. U selu vlada strogi šerijatski zakon, a petkom u yamiju, improvizovani vjerski objekat bez izgrađenog minareta, na molitvu koja je drugačija od molitve Bošnjaka muslimana iz BiH, dolaze i vehabije iz drugih yemata.

Svim pobrojanim - i jordanskim nastavnim programom, i šerijatskim zakonom, i improvizovanim vjerskim objektom i molitvom koja se razlikuje od one koje upražnjavaju muslimani hanefije u BiH, prekršene su ili odredbe Ustava i zakoni BiH, ili vjerska pravila ponašanja.

To što u šumi iznad Gornje Maoče vehabije jednom mjesečno održavaju vježbe u bojevom gađanju, posebna je i preopasna priča. Ona se potpuno uklapa u tvrdnje vođe muyahedinske zajednice u Gornjoj Maoči Nusreta Imamovića u kojima on poručuje da "samoubilački bombaški napadi nisu zabranjeni".

U svemu, najfrapantnije je ipak to što policijske istrage o toj zajednici nisu dale nikakav rezultat, i to što se u Tužilaštvu BiH, Parlamentu BiH i u Ministarstvu bezbjednosti BiH ponašaju kao da ovaj problem i ne postoji.

A on postoji i svakim danom sve je veći i veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana