Gorki ukus jabuke

Marijana Miljković

Voćari iz Srpske već su na svojim plećima, zbog nesavjesnih poteza pojedinaca, osjetili posljedice zabrane izvoza jabuka u Rusiju.

Izvoz jabuka u Rusiju sa tržišta RS pao je u prvim mjesecima ove godine za više od osam miliona maraka ili za više od 50 odsto u odnosu na isti period lani. Osim što su ostali “kratkih rukava” za taj novac, voćari imaju i problem što im najveće količine jabuka koje su bile namijenjene tržištu Rusije i dalje “leže” uskladištene u hladnjačama i čekaju kupca.

Tu se ne zaustavlja muka voćara jer pored niza problema sa kojima se bore moraju iz mjeseca u mjesec da pronalaze novac za dalje čuvanje tog voća. Jer i skladištenje i dalje čuvanje jabuka svaki dan, mjesec dodatno košta.

Nema sumnje da je ruska zabrana već ostavila gorak ukus kod poštenih voćara, koji su ni krivi ni dužni stradali. Za njihov potop krivicu snose kako nesavjesni pojedinci i njihove kolege, tako i inspekcije koje nisu spriječile da jabuke iz Poljske pod krinkom domaćih završe na tržištu Rusije.

Sada se za sve poteze treba iskupiti, ali to ne ide lako, jer Rusija traži čvrste dokaze i garancije da neće biti lažiranja. Jasno je i da domaće institucije taj dio posla neće završiti kako treba u kratkom roku. Kod nas ništa ne ide lako, pa tako ni rješavanje ovoga problema. Već su se pojedine institucije sukobile oko pravilnika o plasmana jabuka u Rusiju, tako da se može očekivati da mimoilaženja u mišljenjima i stavovima budu i dalje.

I dok se oni budu usaglašavali oko tih procedura, voćari će ostati bez dodatnih miliona. Njihovim mukama sigurno se ne nazire kraj jer uskoro stiže i nova berba, a stare jabuke još nisu stigle do kupaca.

Svi ti problemi potopiće voćarstvo, koje je i do sada grcalo u problemima, kako zbog nemara institucija i niskih, odnosno nikakvih podsticaja za ovu granu poljoprivrede, preko prekomjernog uvoza na domaće tržište tako i od vremenskih nepogoda na koje se jedino u moru problema ne može uticati.

Zbog svega toga, voćari, nažalost, kao i sve ostale grane poljoprivrede, mogu da očekuju samo nove probleme. O tome da će se nešto riješi u kratkom roku, u ovom slučaju, izvoz jabuka u Rusiju, mogu samo da sanjaju. Do tada mogu samo da se mole da ono što imaju neće propasti, a da će za nove zalihe naći kupca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana