Gorka uvozna šnicla

Željka Kokot

Kamioni sa zaleđenim mesom iz Njemačke, Holandije i mnogih drugih zemalja godinama nekontrolisano prelaze našu granicu bez ikakvog nadzora. Jeftine polutke sumnjivog kvaliteta potom završavaju u prerađivačkim pogonima i postaju sirovina u proizvodnji kobasice, salame i drugih mesnih prerađevina koje niskom cijenom privlače potrošače plitkih džepova. I tako ukrug.

Kvalitetno domaće meso i mesni proizvodi nastali od domaće sirovine svedeni su na nivo statističke greške. Jaki strani mesni lobiji niskim cijenama uništavaju domaće farmere koji iz godine u godinu smanjuju stočni fond i tako svjesno ostaju bez domaćeg tržišta.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno meso i prerađevine vrijedne 221,48 miliona KM, što je otprilike ista vrijednost kao i u istom periodu lani. Sa druge strane, izvoz je dostigao vrijednost od 88,88 miliona KM i smanjen je za čak 26,4 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Na prvi pogled se čini da su nadležne institucije konačno reagovale i uređenjem tržišta konačno dovele do stagnacije uvoza. Ipak, privrednici iz branše kažu da je mali pad uvoza "težak" oko dva miliona maraka izazvalo dodatno urušavanje kupovne moći i odliv stanovništva. Tome je doprinio i pad cijena mesa na svjetskim berzama koji je neminovno doveo do smanjenja uvoza u apsolutnom iznosu iako je vjerovatno uvezena jednaka ili možda i veća količina mesa.

Pad izvoza uglavnom je izazvala privremena blokada isporuka junetine u Tursku početkom godine kada su pošteni domaći proizvođači zbog raznih vrsta mešetarenja i reeksporta, kojim su se bavili pojedini nesavjesni proizvođači, pretrpjeli velike gubitke. Izvoz piletine u Evropsku uniju još je pod znakom pitanja pa su naša glavna tržišta još zemlje CEFTA regiona na kojima naši proizvođači ne mogu cjenovno konkurisati.

Pitanje je šta još treba da se desi da bi nadležne institucije pojačale kontrole na granicama i spriječile uvoz nekvalitetnog zaleđenog mesa koje domaćim mesarima stvara glavobolje. Da li je malo što je uvoz tri puta veći od izvoza i što proizvođači smanjuju stočni fond, gase farme i otpuštaju radnike? Da li vas brine što nam djeca jedu nekvalitetne proizvode nastale od klaničkog otpada u inostranstvu? Čini se da ne. A trebalo bi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana