Gorka pilula

Marijana Miljić Bjelovuk

Stanovnici BiH plaćaju najskuplje lijekove od svih zemalja u regionu, a izdvajaju više novca čak i od pojedinih država u Evropi jer još nije usvojen pravilnik o regulisanju maksimalne cijene lijekova na tržištu.

Zbog nepostojanja ovog dokumenta moraju da plaćaju i do četiri puta skuplje lijekove nego njihove komšije, a do toga su dovedeni ni zbog čega drugoga nego zbog nerada, bahaćenja i nesavjesnog rada pojedinih institucija BiH.

Ništa to na kraju i nije čudno jer građani ispaštaju za sve i svašta zbog nerada nadležnih u BiH i više bi nas i iznenadili kada bi neki dokument, koji, naravno, ide u korist građana, usvojili na vrijeme i na taj način olakšali  njihov život.

Pravilnik o lijekovima u BiH nadležni pokušavaju da donesu još od 2011. godine, ali bezuspješno jer je očigledno da svako nastoji da ima koristi od ovog dokumenta, prije svega farmaceutska industrija, ali i pojedinci u institucijama.

Očigledno je da pola decenije nije bilo dovoljno da se sve strane usaglase i urade nešto dobro za građane, posebno one koji svakodnevno moraju kupovati lijekove.

Pored građana, trpe i entitetski fondovi zdravstva iz kojih godišnje "iscure" milioni maraka zbog tih preskupih lijekova, a koji bi, s druge strane, mogli biti uloženi u zdravstveni sistem i poboljšanje pružanja usluga pacijentima.

BiH je u proteklih osam godina izgubila blizu 900 miliona maraka zbog nepostojanja pravilnika o lijekovima, a uskoro bi mogla izgubiti i dodatnih 70 miliona dolara podrške od Svjetske banke ako ovaj dokument ne bude usvojen.

Ovi brojevi su svima dovoljan signal da pravilnik o lijekovima mora biti usvojen, odnosno da je već odavno trebalo da bude donesen. Nadležni tvrde da su pri kraju usaglašavanja pomenutog dokumenta. Nadamo se da to njihovo usaglašavanje neće potrajati dugo, ali, s druge strane, ne bi nas iznenadilo ni ako bi još nekoliko godina vijećali o ovom dokumentu i samim tim mučili građane BiH.

Na kraju, ništa nam drugo i ne preostaje nego nada da će nadležni za donošenje pravilnika o lijekovima prestati da se ponašaju kao do sada i da će ovaj dokument usvojiti. Krajnje je vrijeme da počnu da rade za građane, a nikako protiv njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana