Gorivo

Dragana Keleč
Gorivo

Da li poskupljenjima u Republici Srpskoj ima kraja? Izgleda da nema.. Ne samo što je većina osnovnih životnih namirnica iz mjeseca u mjesec sve skuplja, već će po ko zna koji put nekontrolisani rast cijena goriva iznova da "prodrma" ionako poluprazne novčanike stanovnika naše zemlje.

Na pojedinim benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo je tokom ovog vikenda poskupjelo za nekoliko feninga, a trgovci najavljuju da će cijena pojedinih derivata ove sedmice dostići 2,20 maraka.

Iako domaći naftaši tvrde da je poskupljenje derivata uslijedilo zbog viših cijena barela nafte na svjetskom tržištu, očigledno je da ona često i nisu opravdana. Samo tokom prošle godine nebrojeno puta došlo je do korigovanja cijena goriva, a od početka ove godine ovo je vjerovali ili ne, već treći put da gorivo poskupljuje, a koliko znamo, nije još ni treći mjesec!

Ali, da je ovo jedini rast cijena koji nas je zadesio, shvatili bismo nekako. Stanovnici bi već nekako odahnuli, odmahnuli rukom i pomirili se sa novom računicom, koju sada svakog dana treba da naprave da bi preživjeli od prvog do prvog. Ali, ne.

Sa novim skokom cijena derivata stanovnici mogu da očekuju i poskupljenje autobuskih karata i ko zna čega još... Već na početku godine prevoznici su najavili da će, ako cijena goriva dostigne 2,18 maraka, i oni sa 1,50 maraka, cijenu karte podići na 1,60 maraka.

Tako će veliki broj domaćinstava koji ima automobil sve manje moći da se vozi, jer neće imati dovoljno novca ni za osnovne mjesečne troškove i potrepštine, a kamoli za "vozikanje", a mnogima će i vožnja gradskim autobusom izgleda postati luksuz.

Bilo kako bilo, životni standard većine domaćinstava u Republici Srpskoj već je toliko nizak da uskoro više i neće moći da se uzdrma novim poskupljenjima. Toliko je pri dnu da ga neće moći srušiti čak ni "zemljotres novih cijena", ako neko od nadležnih ne reaguje.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS su istakli da gorivo nije svrstano u proizvode od posebnog značaja za zaštitu životnog standarda stanovništva i sa te strane ne postoji mogućnost za ograničavanje cijene, ali ako se procijeni da njegove cijene enormno i neosnovano rastu, reagovaće u okviru zakonskih ovlašćenja.

E, pa izgleda da je vrijeme da se reaguje došlo, jer je sat mnogih kućnih budžeta u domaćinstvima u RS počeo sitno da otkucava...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana