Gorivo

Marina Čigoja

Cijene goriva u Srpskoj ne prestaju da divljaju!

Iako se još nismo privikli ni na cijene koje su do juče važile, danas nas je već dočekalo novo poskupljenje. Novi cjenovnici počeće da se primjenjuju danas, na nekim pumpama će možda sačekati sa korekcijom dok potroše stare zalihe, ali ne sumnjamo da će na svim pumpama već do kraja sedmice gorivo biti znatno skuplje.

Prema najavama vlasnika benzinskih pumpi, derivati će u prosjeku poskupjeti za osam feninga po litru. Tako ćemo za litar dizela plaćati između 2,45 i 2,5 maraka, a za benzin od 2,4 do 2,45 KM.

Naravno, plaćaće onaj ko bude mogao da izdrži ovaj najnoviji udar na džep! Jer, poslije ponovnog divljanja cijena ne sumnjamo da će od sada biti sve veći broj vozača primoranih da svog četvorotočkaša parkiraju u garažu i sačekaju neka "bolja" vremena.

Šta je razlog konstantnom rastu cijena goriva? Ako je suditi prema riječima distributera, glavni razlog je rast rafinerijskih cijena. S druge strane, u rafinerijama ističu da je razlog rast cijena nafte na svjetskom tržištu.

Ipak, tu dolazimo do određenih nesuglasica, jer je juče nafta pojeftinila i sada barel košta nešto više od 100 dolara.

S druge strane, cijene derivata u Srpskoj bile su znatno niže ranije nego danas, iako je barel nafte znao da košta skoro 150 dolara.

Iz ovoga se može zaključiti da stvari baš i nisu onakve kakvim se pokušavaju predstaviti i da je očigledno da neko izvlači veliku korist iz svega ovoga. Jasno je da je tržište naftnih derivata u Srpskoj potpuno izmaklo kontroli i da bi ozbiljno trebalo razmisliti o nekom mehanizmu zaštite kupaca od ogromnih skokova cijena.

Jer, nije tu samo u pitanju cijena goriva. Derivati će samo biti prvi u lancu poskupljenja i opravdanje za sva ostala poskupljenja koja nas sigurno poslije ovoga čekaju.

Ako tome još dodamo podatak da plate u većini privrednih grana padaju i da je ogroman broj onih koji ih uopšte i ne primaju, možda je krajnje vrijeme da se svi zapitamo šta nam je raditi. U ovakvom privrednom ambijentu, sa ovakvim platama i cijenama, sasvim sigurno ne možemo zračiti nikakvim optimizmom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana