Gorivo po Fadilu

Darko Momić

Nije nikakva mudrost reći da političari jedno misle, drugo govore, a treće rade. Nije novost ni kada danas govore jedno, a sutra nešto sasvim drugo i dijametralno suprotno. Nije više nikakvo iznenađenje ni kada promijene stranku i pređu u protivnički tabor.

Ali, sve to ne znači da im takvo ponašanje treba opraštati i da im treba davati podršku kada potpuno okrenu ćurak i počnu da govore i rade ono protiv čega su se do juče grlato i grčevito borili. Naprotiv, hipokriziju ili licemjerje treba ‘estoko kazniti, a SDA se prije nekoliko dana otvoreno nominovala za titulu najlicemjernije stranke.

- Povećanje akciza za 15 feninga i rast cijena nafte na svjetskom tržištu ne mogu biti opravdanje da cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH za kratko vrijeme bude povećana za skoro pola marke. Indikativno je i da se svaki rast cijena nafte na svjetskom tržištu koristi za nesrazmjerno povećavanje cijena na benzinskim pumpama, dok se u situacijama kada cijena na svjetskom tržištu pada, sistematično odgađa pojeftinjenje - poručili su prije nekoliko dana iz stranke Bakira Izetbegovića.

Sve bi to bilo lijepo, ali samo da smo svi kratke pameti i da pamtimo kao zlatne ribice. Al' ne lezi vra‘e!

Federalni premijer i kadar SDA Fadil Novalić prije tačno tri godine je izjavio doslovno sljedeće: “Cijene nafte su trenutno niske u svijetu i padaće još više, pa je sada pravo vrijeme da se cijena nafte u BiH poveća za 10 odsto.”

I šta ćemo sad?! Da li u SDA smatraju da smo mi svi glupi i nepismeni?! Da smo svi zaboravili sve gluposti koje su izgovorili njeni funkcioneri i da se niko ne sjeća ove Novalićeve verbalne bravure?!

E, pa, nismo! I zato je licemjerje SDA još veće, iako bi se za njeno ponašanje mogli naći i mnogo pe‘orativniji epiteti nego što je licemjerje, poput, recimo, bezobrazluk. Ili još bolje - čisti bezobrazluk.

Zaista, kako drugačije nazvati ponašanje u kojem poslije citirane Novalićeve gluposti stranka saopšti da se “svaki rast cijena nafte na svjetskom tr‘ištu koristi za nesrazmjerno povećanje cijena na benzinskim pumpama, dok se u situacijama kada cijena goriva na svjetskom tržištu pada, sistematično odgađa pojeftinjenje”.

Na‘alost, jeftino dodvoravanje biračima u kakvo se ubraja pomenuto saopštenje SDA do sada je davalo rezultate, pa nema sumnje da će tako biti i 7. oktobra. Pogotovo zato što se na glasanje ili ide pješke ili neko dođe po vas. Automobilom u kojem je slu‘beno gorivo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana