Gorivo i politika

Marina Čigoja
Gorivo i politika

Predstavnici bošnjačkih stranaka u izvršnoj vlasti BiH ponovo su, zarad očuvanja sopstvenih ili fotelja svojih stranačkih kolega, bojkotovali ekonomski napredak zemlje i sve to uz opravdanje da su to učinili zbog očuvanja čovjekove sredine i ispunjavanja evropskih standarda.

Pa, gospodo ministri, nije li BiH do sada bezbroj puta propustila priliku da u nekim drugim sferama u kojima nije postigla evropske standarde, to uradi. Na prvom redu su brojne stvari u politici koje se ne ispunjavaju.

Zbog čega je sada bošnjačkim liderima toliko stalo da se ispune evropske standarde? Da li se iza toga zaista krije ispunjavanje evropskih standarda ili uskostranački interesi?

Odgovor je sasvim jasan. Mandat pojedinih bošnjačkih predstavnika u državnim institucijama ističe, a da bi ih zadržali na tom mjestu, njihove kolege se svesrdno trude da im pomognu i to kako - politikom ucjenjivanja!

Tako je Savjet ministara BiH juče na vanrednoj sjednici donio odluku o izmjenama i dopunama Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva kojom su rokovi iz dosadašnje Odluke produženi samo za 60 dana! Dobro je poznato da je taj rok isuviše kratak da bi Rafinerija nafte Brod uspjela da izgradi nova postrojenja čime bi se obezbijedila proizvodnja bezolovnih benzina i mazuta u skladu sa standardima EU, jer ostali derivati proizvedeni u Brodu ispunjavaju sve potrebne standarde.

Ovim su bošnjački predstavnici u vlasti BiH pokazali da im nisu bitni interes građana, poruka koju šalju stranim investitorima i samim tim ekonomski napredak zemlje koja se nalazi u nezavidnom položaju. Osim toga, u svim zemljama regiona uspostavljeni su mehanizmi zaštite domaćih proizvođača naftnih goriva, što u BiH nije slučaj, pa je tako jedini domaći proizvođač ostavljen na milost i nemilost političkih ucjenjivača i raznih lobija.

Nadamo se i vjerujemo da će se, prije svih, bošnjački političari za dva mjeseca, koliko je ostavljeno da se napravi novi prijedlog odluke, uspjeti dogovoriti i da neće baciti zemlju u još veću dubiozu od one u kojoj se nalazi. Jer ovdje nije riječ samo o Rafineriji, niti "samo" o 1.600 radnika, koliko Rafinerija zapošljava, ovdje je riječ o tome na koji način se stvari u BiH rješavaju i koliko se zaista vodi računa o svim njenim stanovnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana