Gorčina u jabuci

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zemlja koja dobro zna da upropasti dobre prilike i odbije pruženu ruku spasa koja joj bude pružena od neke, ekonomski daleko moćnije zemlje i takvi potezi, nažalost, izlaze na površinu sve češće.

Posljednje upozorenje na takve stvari stiglo je iz Rusije jer je otkriveno da su pojedinci igrali mimo pravila zbog čega je BiH došla pod lupu zbog laži i prevara.

Nakon što je teškom mukom izglađena situacija iz 2016, a u vezi sa "domaćom" breskvom iz Gvineje koja je plasirana na rusko tržište, na pomolu je nova rampa. Ovoga puta za jabuku.

Rampa je spuštena opet zbog pokušaja malverzacija jer je jedna kompanija htjela da kao domaći proizvod na tamošnje rafove dostavi jabuku iz Poljske.

Ruski organi razotkrili su cijelu situaciju i jasno stavili do znanja domaćim vlastima da je kompanijama iz BiH stopiran izvoz jabuke na njihovo tržište. I na to imaju puno pravo.

Sporna kompanija i još sporniji proizvođač "domaće" jabuke iz Poljske tim potezom su stavili katanac proizvođačima iz BiH koji su imali milionske poslove sa Rusima.

Jedna sumnjiva pošiljka prijeti da ugrozi poslovanje brojnih proizvođača u ovoj zemlji koji stvarno rade na svojim njivama i daju sve od sebe da imaju dobar rod i proizvod koji će dati na domaće i strano tržište.

Posao sa Rusima bio je izuzetna prilika za mnoge voćare da unovče svoje odricanje i zalaganje jer nije mala stvar danas, u ovakvim uslovima, imati otvorena vrata za uspjeh daleko do svoje zemlje.

Sada je sve pod velikim znakom pitanja, a na nadležnima u ovoj zemlji su dvije stvari. Jedna je da svi koji su bili upleteni u ovu mrežu prevare snose odgovornost za to, a druga je da daju sve od sebe da bi sa ruskim vlastima izgladili situaciju i da ponovo otvore put ka milionskim poslovima.

Voćari će, sasvim izvjesno, pretrpjeti veliku štetu i upravo zbog toga nadležni moraju da zasuču rukave i prekinu što prije ovu blokadu koja je nastala zbog određene grupe.

Embargo je na snazi od ponedjeljka. Voćari će polako početi da sabiraju gubitke koji će im dodatno otežati ionako teško stanje i položaj u kojem se nalaze.

Nadležni treba da utvrde, crno na bijelo, ko je i šta radio, a odgovorni za milionske gubitke treba da snose sankcije da bi ovo bio posljednji slučaj da zbog nečijih hirova ova zemlja gubi, ionako već poljuljani imidž na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana