Gomilanje institucija

Vedrana Kulaga Simić

BiH je jedna od rijetkih zemalja koja se, sa tek nešto više od tri miliona stanovnika, može pohvaliti da ima i više od 70 institucija samo na zajedničkom nivou vlasti.

U brojnim ministarstvima, kancelarijama, direkcijama i drugim institucijama zaposleno je gotovo 23.000 ljudi i to bi bilo veoma pohvalno da su svi oni zaista  i potrebni BiH i da i ona i njeni građani od njih imaju i neke koristi.

Situacija u praksi, nažalost, nije takva. Rezultati rada iz proteklih godina su pokazali da dobar dio služi kako bi u njih pojedinci "sklonili" one koji su im odradili i i dalje rade dobro za stranku, za one koji su im simpatični, te one kojima su, na bilo koji drugi način, ostali dužni.

Ne treba zaboraviti i da je dobar dio sadašnjih službenika i rukovodilaca posao dobio zbog rodbinskih i drugih veza sa funkcionerima koji u svojim rukama drže sve konce ove i ovakve BiH, a ne zbog znanja, stručnosti i zalaganja.

Da je stanje na terenu drugačije, to bi svakako vidjeli i drugi u BiH, ali nije, i ne treba da čudi burna reakcija mnogih u momentima kada na platni spisak poreskih obveznika u ovoj zemlji dođe još jedna nova institucija.

Pod krovom Ministarstva komunikacija i transporta BiH od polovine januara je Kancelarija za nadzor i akreditaciju ovjerilaca u skladu sa zakonom o elektronskom potpisu, čija se primjena čeka duže od decenije. U ovom slučaju riječ je o instituciji koja može doprinijeti unapređenju ekonomske slike u BiH jer bi trebalo da olakša poslovanje preduzećima zbog primjene elektronskog potpisa, ali njena važnost ne dolazi do izražaja zbog toga što je to čak 76. institucija po redu na nivou BiH.

Nebrojeno puta je ponovljeno da BiH mora uraditi ozbiljnu analizu i vidjeti koje su joj institucije zaista potrebne, a koje odavno zaslužuju katanac na bravu, ali za to nije bilo volje. Ovakav odnos na terenu nikome ništa dobro ne donosi, osim onima za koje ide enorman novac iz budžeta za plate, naknade, smještaj i razne druge stavke.

Domaći lideri moraju promijeniti praksu i konačno sjesti za isti sto kako bi razgovarali o problemima koji vuku BiH u ponor iz kojeg je teško izaći, ako im je to uopšte interes, a mjesta u tom dijalogu mora biti i za jasnu odluku - koje nam institucije trebaju i sa koliko zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana