Gomilanje dugova

Milijana Latinović

Opštine i gradovi u Republici Srpskoj gomilaju dugove iz godine u godinu. Zaduživanje je većini postalo praksa kako bi realizovali planirane projekte, a mnogi novim kreditom zatvaraju stare i tako samo produžavaju agoniju.

 

Da većina lokalnih zajednica grca u dugovima, potvrđuje podatak da je ukupna zaduženost opština i gradova u Srpskoj na kraju aprila iznosila nešto više od 352 miliona maraka, što je za oko 50 miliona više u odnosu na isti period godinu ranije.

Po svemu sudeći, zaduživanje je postalo trend kojem olako pribjegavaju čelnici lokalnih zajednica. Iako u većini kreditno zaduženih opština ističu da sve obaveze uredno servisiraju i da je taj dug, iako milionski, pod kontrolom, teško je ne primijetiti da i pri najmanjem problemu na lokalu u pomoć pozivaju banke.

Očigledno je da su krediti postali neophodni da bi lokalne zajednice normalno funkcionisale. Mnoge opštine koje su se našle na listi najzaduženijih u dugove su zapale prije mnogo godina, a sadašnji načelnici za takvu situaciju krive prethodno rukovodstvo.

Ono što posebno zabrinjava u svemu tome jeste činjenica da su se mnoge lokalne zajednice već odavno približile gornjem limitu zaduženja koji iznosi 18 odsto, a najavljena je i inicijativa da limit bude pomjeren na 25 odsto. Zatvaranje jednog kredita drugim i srljanje iz duga u dug potrebno je shvatiti veoma ozbiljno, jer takav način funkcionisanja lokalnih zajednica ne može i ne smije biti dugoročno rješenje.

Iako je epidemija virusa korona pomrsila planove čelnicima opština i gradova pa se lokalne kase u protekla tri mjeseca nisu punile planiranom dinamikom, to ne smije biti opravdanje za gomilanje dugova.

Jasno je da je kriza svuda prisutna i da je mnogima sporan opstanak, ali idući iz kredita u kredit opštine i gradovi samo stvaraju začarani krug iz koga će biti veoma teško izaći.

Zbog svega toga neophodno je tražiti druga rješenja koja bi doprinijela lakšem i bržem punjenju lokalnog budžeta kako bi opštine i gradovi imale novac za izmirivanje obaveza.

Nije nemoguće opstati bez kredita, samo je važno naći model i, na kraju krajeva, planirati u skladu s mogućnostima.

Džaba veliki planovi ako u startu nema osnova, u ovom slučaju novca za njihovu realizaciju.

Za sve postoji granica, pa tako i za zaduživanje, a neke opštine su već prevršile mjeru i ko zna kada će uspjeti da se iščupaju iz tog začaranog kruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana