Gomilanje činovnika

Marijana Miljić Bjelovuk

Institucije u Srpskoj nastavljaju da gomilaju broj službenika, a samo za šest mjeseci podijelile su, ni manje ni više, nego 626 radnih knjižica, što znači da su u prosjeku mjesečno zapošljavana oko 104 nova radnika.

Sasvim je jasno da se stara praksa nastavlja i da možemo da očekujemo da ona dostigne još viši nivo.

Ovim potezom i praksom nadležni potvrđuju da ih ne interesuju apeli poslovne zajednice da jednom za svagda treba da zaustave zapošljavanje u javnom sektoru i počnu da smanjuju broj službenika.

Jer nemarom je ugrožen i onaj dio realnog sektora koji pokazuje znake vitalnosti i koji je u istom periodu podijelio radne knjižice za 2.362 radnika.

Međutim, ovo zapošljavanje u realnom sektoru guši javni sektor, jer umjesto da smanje broj ili samo zaustave prijem novih ranika, mnogi se odlučuju da prošire listu zaposlenih, što je moguće više.

Sasvim je jasno da će ko god može pokušati da se "uvali" u neku agenciju, instituciju, ustanovu ili upravu i njihovi čelnici treba da odluče da li će to odobriti ili ne.

Do sada su pokazali da to i te kako odobravaju i da će podržati novo zapošljavanje u javnom sektoru i time gušiti realni, koji je doveden do granice propasti i ne može da izdrži preveliki broj činovnika na svojim leđima.

Upravo zbog toga, ali i previsokih stopa oporezivanja rada, plate u realnom sektoru su niske i svi oni koji ne uspiju da se uhljebe u javnom sektoru, napuštaju Srpsku i odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim sutra.

Jasno je da i privrednici i radnici šalju svakodnevno jasnu poruku nadležnima, odnosno da treba da zaustave zapošljavanje u javnom sektoru, ali i da pomognu realni sektor smanjenjem opterećenja na platu.

Ako ovu poruku zaista žele da čuju, treba da smanje broj službenika i previsoke stope poreza i doprinosa, jer jedino na taj način biće stvoreni uslovi da onaj dio realnog sektora koji pokazuje znake vitalnosti postane i više nego vitalan i da zapošljava radnike kojima će dati platu od koje mogu da žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana